Παράσιτα στο ανθρώπινο ήπαρ: συμπτώματα και θεραπεία

τύποι παρασίτων στο ανθρώπινο ήπαρ

Τα παράσιτα στο ανθρώπινο ήπαρ αισθάνονται πολύ καλά, επομένως πολλοί τύποι παρασιτικών μικροοργανισμών και σκουληκιών μπορούν να εντοπιστούν σε αυτό το όργανο.

Η παρασιτική εισβολή απειλεί με πολλές δυσάρεστες και επικίνδυνες συνέπειες, επομένως πρέπει να ξέρετε πώς να καθαρίσετε το συκώτι των παρασίτων.

Παράσιτα που μπορούν να ζήσουν στο ήπαρ

Τα παράσιτα της χοληδόχου κύστης και του ανθρώπινου ήπατος στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της μη τήρησης μέτρων υγιεινής, της επαφής με μολυσμένα άτομα ή ζώα και της χρήσης κατάλληλων δοκιμασμένων προϊόντων. Οι παρασιτικές ηπατικές ασθένειες είναι αρκετά συχνές λόγω του γεγονότος ότι αυτό το όργανο διαθέτει ένα εκτεταμένο σύστημα παροχής αίματος. Μαζί με την εντατική ροή του αίματος, εξασφαλίζεται η παροχή των απαραίτητων οργανικών ενώσεων έτσι ώστε τα ελμίνθια στο ήπαρ να ασκούν ενεργή ζωτική δραστηριότητα.

Παρασιτική προσβολή παρατηρείται συχνά στα παιδιά, καθώς πολλοί παρασιτικοί μικροοργανισμοί και σκουλήκια εισέρχονται στο σώμα λόγω ανεπαρκών μέτρων υγιεινής. Μερικές φορές οι άνθρωποι δεν πλένουν τα χέρια τους αφού βρίσκονται έξω, ούτε τρώνε λαχανικά ή φρούτα που δεν έχουν πλυθεί καλά. Έτσι, μπορείτε να μολυνθείτε από παράσιτα. Οι μικροοργανισμοί ή τα σκουλήκια που ζουν στο ήπαρ και στη χοληδόχο κύστη μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη διαφόρων παθολογιών αυτών των οργάνων: χολοκυστίτιδα, ηπατίτιδα, περιτονίτιδα, νέκρωση και κίρρωση. Μπορείτε να δείτε πώς μοιάζουν διαφορετικοί τύποι παρασιτικών μικροοργανισμών και ελμινθών στη φωτογραφία.

Giardia

Πρόκειται για ένα είδος πρωτόζωου που προτιμά τη διαβίωση του ανθρώπινου πεπτικού συστήματος. Σε σοβαρές περιπτώσεις giardiasis, διαγνώζεται βλάβη παρασίτου στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Η παρουσία λαμπλίων οδηγεί στην ανάπτυξη φλεγμονωδών διεργασιών - ηπατίτιδας και χολοκυστίτιδας.

Ascaris

Αυτά τα ελμινθάρια σκουληκιών απαντώνται συχνότερα στο παρέγχυμα του ήπατος κατά λάθος, κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης για άλλο λόγο. Η ασκουρίαση στις περισσότερες περιπτώσεις δεν εκδηλώνεται με κανέναν τρόπο, έτσι ώστε το άτομο να μην γνωρίζει καν ότι έχει μολυνθεί. Η ασθένεια οδηγεί στην ανάπτυξη φλεγμονής του ήπατος και της χοληδόχου κύστης, αποστήματα.

Amoebas

Αυτοί οι μονοκύτταροι μικροοργανισμοί αποτελούν κίνδυνο για τα λειτουργικά ηπατικά κύτταρα - τα ηπατοκύτταρα. Το Amoebiasis μειώνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα του προσβεβλημένου οργάνου, προκαλώντας πολλές επικίνδυνες επιπλοκές.

Alveococcus

Ένα εξαιρετικά επικίνδυνο παράσιτο ταινίας. Όταν εισέρχεται στο σώμα, αναπτύσσεται για αρκετά χρόνια. Τα Helminths σχηματίζουν ένα είδος αποικίας, προκαλώντας διαταραχές στη λειτουργικότητα του ήπατος, αλλαγές στη δομή του. Οι κυψέλες, παρασιτίζοντας σε αυτό το όργανο, προκαλούν σταδιακό θάνατο ιστών - νέκρωση.

Εχινόκοκκος

Αυτές οι ταινίες σχηματίζουν επίσης συστάδες. Οι αποικίες του Echinococcus ασκούν ενεργό ζωή, σταδιακά αυξάνεται σε μέγεθος. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Οδηγεί στην ανάπτυξη φλεγμονωδών διεργασιών, ασκίτη, αλλεργικών αντιδράσεων.

Σιστόσωμα

Ένα πολύ επικίνδυνο ελάφι. Όταν το ήπαρ υποστεί βλάβη από σχιστόσωμα, παρατηρείται εσωτερική αιμορραγία, φλεγμονή, σημαντικές παραβιάσεις της λειτουργικότητας του οργάνου.

Cat Fluke

Η εισβολή στο συκώτι ή στη χοληδόχο κύστη από αυτό το επίπεδο σκουλήκι οδηγεί στην ανάπτυξη πυώδους και φλεγμονώδους διαδικασίας σε αυτά τα όργανα, με την παθολογική τους αύξηση στο μέγεθος.

Συμπτώματα παρασιτικής εισβολής στο ήπαρ

Όταν τα παράσιτα εισέρχονται στο ανθρώπινο ήπαρ, τα συμπτώματα και η θεραπεία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο του παρασίτου.

Τα ηπατικά σκουλήκια στον άνθρωπο, που εντοπίζονται σε αυτό το όργανο, εκδηλώνονται τόσο από γενικά κλινικά συμπτώματα όσο και από συγκεκριμένες εκδηλώσεις ενός συγκεκριμένου τύπου παρασίτου.

Τα κοινά σημεία παρασιτικής εισβολής στο ήπαρ είναι:

συμπτώματα παρουσίας παρασίτων στο ήπαρ
  • γρήγορη κόπωση με μικρή σωματική και πνευματική άσκηση.
  • έλλειψη σιδήρου και αναιμία;
  • κεφαλαλγία, η οποία είναι συνέπεια της δηλητηρίασης από τα απόβλητα των παρασίτων.
  • κατάθλιψη των γνωστικών λειτουργιών του σώματος.
  • νευρολογικές διαταραχές, διαταραχές ύπνου
  • εκδηλώσεις δυσπεπτικής φύσης: περίοδοι διάρροιας που ακολουθούνται από δυσκοιλιότητα.

Λόγω ηπατικής βλάβης από αμοιβάδες, παρατηρείται ελαφρά αύξηση της θερμοκρασίας. Με μια παρατεταμένη πορεία της νόσου, παρατηρείται πόνος στο δεξιό υποχόνδριο, αύξηση του όγκου των οργάνων και λευκοκυττάρωση.

Τα συμπτώματα της giardiasis μπορεί να είναι πιο σοβαρά. Ανεπάρκεια σιδήρου και σημάδια αναιμίας παρουσία αυτών των παρασίτων δεν παρατηρούνται στο ηπατικό παρέγχυμα. Ωστόσο, τα ακόλουθα συμπτώματα μπορούν να καθορίσουν εάν υπάρχει giardia στο σώμα: περιοδικός έμετος, αίσθημα πικρής γεύσης στο στόμα, έλλειψη όρεξης, ξηρά και ξεφλουδισμένα χείλη. Αυτά τα πρωτόζωα μπορούν να επηρεάσουν τη χοληφόρο οδό, επομένως, εκδηλώσεις ίκτερου παρατηρούνται επίσης στην κλινική εικόνα της γιαρδίασης.

Εάν τα σκουλήκια που ζουν στο ανθρώπινο ήπαρ ονομάζονται σχιστόσωμα, τότε επικρατούν δυσπεπτικά συμπτώματα εισβολής. Αυτές περιλαμβάνουν: έμετο, συχνή βλεννογόνο διάρροια, μερικές φορές αναμεμειγμένο με αίμα, κράμπες στην κάτω κοιλιακή χώρα. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί οίδημα, δερματικά εξανθήματα που προκαλούν δυσφορία, χαμηλό πυρετό.

Το πρώτο σημάδι της παρουσίας κυψελίδας είναι η σοβαρή κίτρινη κηλίδα του δέρματος, μερικές φορές με πράσινη απόχρωση. Επίσης σημάδια της νόσου είναι: φαγούρα στο δέρμα, πικρή ρέψιμο, τακτικός έμετος. Εάν ψηλαφίσετε την κοιλιά, μπορείτε να βρείτε έναν πυκνό σχηματισμό, αυτό είναι ένα κομμάτι σκουληκιών. Υπάρχει επίσης έντονος πόνος στη δεξιά πλευρά.

Μέθοδοι θεραπείας

Ο καθαρισμός του ήπατος από τα παράσιτα πρέπει να πραγματοποιείται αποκλειστικά υπό την επίβλεψη και τις συστάσεις του θεράποντος ιατρού. Πριν από τη θεραπεία, είναι απαραίτητο να προσδιοριστεί ποια σκουλήκια ζουν στο ανθρώπινο ήπαρ, σε ποιο στάδιο είναι η ασθένεια και ποια βλάβη έχουν προκαλέσει οι παρασιτικοί μικροοργανισμοί που ζουν στο σώμα.

Θεραπεία φαρμάκων

Πριν καθαρίσετε το σώμα και απαλλαγείτε από παράσιτα στο ήπαρ του εαυτού σας ή του παιδιού σας με φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Ακόμη και η λήψη αποδεδειγμένων φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Τα ανθελμινθικά φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται σύμφωνα με ένα συγκεκριμένο σχήμα σε δοσολογίες που υπολογίζονται αυστηρά από τον γιατρό. Παραβίαση αυτού του σχήματος και των συνιστώμενων δόσεων είναι ο λόγος που τα σκουλήκια απλά μετακινούνται σε άλλες περιοχές.

Σε περίπτωση εκτεταμένων βλαβών, όταν ο αριθμός των ατόμων είναι μεγάλος, η λήψη ορισμένων φαρμάκων αναστέλλει τη ζωτική δραστηριότητα των παρασιτικών οργανισμών, αλλά δεν τα απομακρύνει. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι δυνατή η δηλητηρίαση με τα προϊόντα αποσύνθεσης των σκουληκιών που αποσυντίθενται.

Για να απομακρυνθεί ένας συγκεκριμένος τύπος παρασίτου, ένας ειδικός συνταγογραφεί ειδικά ανθελμινθικά φάρμακα.

Για ορισμένους τύπους παρασιτικής ηπατικής εισβολής, για παράδειγμα, εχινόκοκκος ή κυψέλη, χρησιμοποιείται χειρουργική θεραπεία. Από τα ανθελμινθικά φάρμακα, περνούν σε μια ειδική μορφή ζωής - μια κύστη, σχηματίζοντας τεράστια κομμάτια οργανισμών που έχουν πέσει σε αιωρούμενα κινούμενα σχέδια. Τέτοιοι σχηματισμοί αφαιρούνται με χειρουργική επέμβαση.

Εάν τα σκουλήκια στο ήπαρ έχουν πεθάνει, το όργανο πρέπει να αποκατασταθεί. Για την ομαλοποίηση της λειτουργικότητας των προσβεβλημένων κυττάρων, χρησιμοποιούνται ηπατοπροστατευτικά φάρμακα. Για να απαλλαγείτε από τα τοξικά απόβλητα και τη φθορά των ελμινθών, συνιστάται η λήψη απορροφητικών φαρμάκων. Η πλήρης διατροφή και η τήρηση της καθημερινής αγωγής συμβάλλουν επίσης στον καθαρισμό του σώματος. Για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την πρόληψη της παρασιτικής εισβολής στο μέλλον, συνιστάται να πίνετε μια σειρά ανοσοδιαμορφωτικών φαρμάκων.

Παραδοσιακές μέθοδοι

Πολλοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των παρασίτων στο ήπαρ αναζητούν πληροφορίες για το πώς να απαλλαγούν από αυτήν την ασθένεια. Είναι πολύ πιθανό να καθαρίσετε το συκώτι των παρασίτων στο σπίτι χρησιμοποιώντας λαϊκές θεραπείες.

Εάν εντοπιστούν παράσιτα στη χοληδόχο κύστη ή στο συκώτι, συνιστάται να πίνετε αφέψημα από αψιθιά. Προ-ψιλοκομμένο χόρτο χύνεται με βραστό νερό και λαμβάνεται για δέκα ημέρες δύο φορές την ημέρα, 70-100 ml ανά δόση. Συνιστάται επίσης να αντιμετωπίζετε παρασιτικές παρασιτώσεις με εγχύσεις και αφέψημα μαυρίσματος, yarrow, χαμομηλιού, δρυός φλοιού.

Εάν είστε σε θέση να αντέξετε μερικές εβδομάδες από ένα χορτοφαγικό σχήμα, μπορεί να εξεταστεί η θεραπεία με κουκουνάρι. Η συνιστώμενη διάρκεια είναι 10 εβδομάδες. Έχοντας αποκλείσει τα προϊόντα κρέατος από τη διατροφή, είναι απαραίτητο να τρώτε 100-120 g ξηρών καρπών κάθε μέρα.

χρήση σκόρδου κατά των παρασίτων στο ήπαρ

Τα κρεμμύδια και το σκόρδο βοηθούν στην παρασιτική προσβολή. Το βάμμα του σκόρδου παρασκευάζεται ως εξής: ρίξτε 250 γραμμάρια ψιλοκομμένες φέτες με ένα μπουκάλι κονιάκ. Το προϊόν αφαιρείται σε σκοτεινό μέρος για περίπου τρεις εβδομάδες. Το έτοιμο βάμμα λαμβάνεται σε μια κουταλιά της σούπας αρκετές φορές την ημέρα πριν από τα γεύματα. Μία από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τα σκουλήκια είναι το βάμμα κρεμμυδιού. Μια κεφαλή κρεμμυδιού πρέπει να κοπεί και να γεμίσει με δύο ή τρία ποτήρια βραστό νερό. Συνιστάται να προετοιμάσετε το προϊόν το βράδυ, να το αφήσετε να εγχυθεί σε θερμό και να το πάρετε την επόμενη μέρα, πριν από τα γεύματα. Η συνιστώμενη διάρκεια του μαθήματος είναι δύο εβδομάδες.

Οι σπόροι κολοκύθας περιέχουν ουσίες που αναστέλλουν αποτελεσματικά τη ζωτική δραστηριότητα των ελμινθών. Οι γιατροί συμβουλεύουν να παίρνουν τρεις κουταλιές της σούπας σπόρους κάθε μέρα, το πρωί, πριν από το πρωινό.

Ο καθένας πρέπει επίσης να έχει μια ιδέα για το τι ζουν τα παράσιτα στο συκώτι ενός ατόμου, τι σημάδια έχει μια παρασιτική εισβολή, πώς να ελέγξετε τον εαυτό σας και να μάθετε εάν έχετε παρασιτικούς μικροοργανισμούς.