Ανθρώπινα σκουλήκια

Η μόλυνση ενός ατόμου με σκουλήκια στην ιατρική ονομάζεται ελμινθίαση. Πολλές εκατοντάδες είδη παρασίτων είναι γνωστό ότι προκαλούν αυτή την ασθένεια. Ορισμένα από αυτά δεν προκαλούν σημαντική βλάβη, άλλα προκαλούν ταλαιπωρία, αλλά υπάρχουν και τέτοια σκουλήκια που αποτελούν απειλή για την ανθρώπινη ζωή.

σκουλήκι από το ανθρώπινο σώμα

Οι ελμίνθοι εισέρχονται στο σώμα με τη μορφή αυγών, τα οποία καλύπτονται με προστατευτικό κέλυφος και αντέχουν σε σκληρές συνθήκες. Τα σκουλήκια είναι πολύ παραγωγικά και γεννούν χιλιάδες αυγά καθημερινά, αυξάνοντας την πιθανότητα μόλυνσης. Από τον φορέα των παρασίτων, τα αυγά πέφτουν έξω μαζί με τα κόπρανα. Όταν εκτίθεται σε ευνοϊκές συνθήκες, το κέλυφος απορρίπτεται και το αυγό εξελίσσεται σε πλήρες παράσιτο και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα σκουλήκια τρέφονται με ανθρώπινες τροφές ή ιστούς, πολλαπλασιάζονται γρήγορα και βλάπτουν τον οργανισμό με τις τοξίνες από τα απόβλητά τους, προκαλώντας δηλητηρίαση.

Αιτίες των σκουληκιών στον άνθρωπο

Η ασθένεια μπορεί να σχετίζεται με τον τρόπο ζωής, τη διατροφή ή την ύπαρξη κατοικίδιων ζώων. Μπορείτε να μολυνθείτε με διάφορους τρόπους:

 • κολύμπι σε δεξαμενές που χρησιμοποιούνται για το πότισμα των ζώων.
 • μη συμμόρφωση με τους κανόνες προσωπικής υγιεινής ·
 • αδύναμη θερμική επεξεργασία κρέατος και πιάτων με βάση το κρέας.
 • τρώγοντας άπλυτα λαχανικά και φρούτα.
 • ωμά, μη επεξεργασμένα ψάρια.
 • επαφή με μολυσμένα ζώα (γάτες, σκύλοι, αγελάδες).
 • συμβίωση με άτομα που φέρουν ελμίνθους.
 • πόσιμο ακατέργαστο νερό σε αγροτικές περιοχές.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε: τα σκουλήκια γεννούν χιλιάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες αυγά κάθε μέρα, επομένως κάθε μολυσμένο άτομο ή ζώο αποτελεί μεγάλη απειλή ως πηγή μόλυνσης.

Τις περισσότερες φορές, τα παιδιά εκτίθενται σε μόλυνση, αφού τηρούν ελάχιστα κανόνες υγιεινής και βρίσκονται σε συνεχή επαφή μεταξύ τους, μεταδίδοντας παράσιτα. Τα σκουλήκια και τα στρογγυλά σκουλήκια, που μπορούν να βρεθούν σχεδόν σε κάθε παιδί, μεταδίδονται ιδιαίτερα εύκολα. Προκαλούν μεγάλη ταλαιπωρία και επηρεάζουν την ευημερία του παιδιού.

Συμπτώματα και σημάδια σκουληκιών

Η παρουσία σκουληκιών σε ένα άτομο είναι αρκετά εύκολο να προσδιοριστεί, ακόμη και χωρίς τη βοήθεια ιατρικών εξετάσεων. Ο κύριος βιότοπός τους είναι τα έντερα, όπου τρέφονται με ανθρώπινη τροφή και συχνά απεκκρίνονται μαζί με τα κόπρανα, ενώ παρατηρείται φαγούρα στον πρωκτό, αφού τα σκουλήκια εκκρίνουν τα απόβλητά τους και έτσι ερεθίζουν τον βλεννογόνο του ορθού. Τα σκουλήκια καρφίτσας, για παράδειγμα, βγαίνουν από τον πρωκτό τη νύχτα, έτσι συχνά παρατηρούνται ερυθρότητα και αλλεργικά συμπτώματα γύρω του, προκαλώντας την επιθυμία για γρατσουνιά σε αυτό το μέρος.

Υπάρχουν ορισμένοι τύποι ελμινθών που επηρεάζουν το συκώτι και ακόμη και τον εγκέφαλο. Για παράδειγμα, το ηπατικό λάστιχο (βόειο ταινία), όταν εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα, «ταξιδεύει» μέσα στο σώμα με τη ροή του αίματος μέχρι να σταματήσει στο συκώτι ή στον εγκέφαλο. Εκεί αρχίζει να αναπτύσσεται, τρώγοντας τους γύρω ιστούς. Ένα άτομο αρχίζει να αισθάνεται δυσφορία και σε περίπτωση εισόδου στον εγκέφαλο, ακόμη και ψυχικές διαταραχές και, ως αποτέλεσμα, θάνατο. Το παράσιτο μεταφέρεται από ζώα (αγελάδες, πρόβατα).

Ένα άλλο επικίνδυνο παράσιτο είναι ο εχινόκοκκος. Αυτά τα σκουλήκια είναι παρασιτικά σε σκύλους ή λύκους, περνώντας από αυτά στον άνθρωπο κατά την επαφή. Οι ελμινθοί επηρεάζουν το συκώτι και τους πνεύμονες. Στην περίπτωση αυτή παρατηρούνται πονοκέφαλοι, ξηρός βήχας και απώλεια όρεξης. Επιπλέον, είναι δύσκολο να διαγνωστεί αυτός ο τύπος και κατά τις εξετάσεις μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα με όγκο. Οι εχινόκοκκοι είναι επικίνδυνοι για την υγεία και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές διαταραχές στο σώμα, μέχρι και θάνατο.

Τα κύρια συμπτώματα της λοίμωξης με έλμινθους:

 • πονοκέφαλο;
 • ναυτία;
 • κάνω εμετό;
 • απώλεια βάρους;
 • φαγούρα στον πρωκτό?
 • φούσκωμα και μετεωρισμός?
 • διάρροια και άλλες πεπτικές διαταραχές.
 • φλεγμονή των λεμφαδένων?
 • αυξημένη θερμοκρασία σώματος?
 • πόνος στην κοιλιά?
 • βήχα χωρίς λόγο?
 • αλλεργία στο δέρμα.

Τα σκουλήκια εκδηλώνονται λίγο μετά τη μόλυνση. Στην αρχή, τα συμπτώματα απουσιάζουν ή είναι ελάχιστα αισθητά, καθώς η ποσότητα των τοξικών ουσιών που απελευθερώνονται από τα παράσιτα δεν προκαλεί σοβαρές διαταραχές. Στη συνέχεια, καθώς αναπτύσσεται και αναπαράγεται, τα συμπτώματα εντείνονται και εκδηλώνονται πιο έντονα. Η γενική κατάσταση της υγείας επιδεινώνεται απότομα, επομένως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τον εντοπισμό και την καταστροφή τους.

Θεραπεία ελμινθικής εισβολής

Πρέπει να ξέρετε ότι τα ίδια τα παράσιτα δεν πάνε πουθενά. Ταυτόχρονα, η υγεία θα επιδεινώνεται συνεχώς λόγω δηλητηρίασης με τοξίνες. Αυτό θα αποδυναμώσει το σώμα και το ανοσοποιητικό σύστημα, αφήνοντας το άτομο ευάλωτο σε φλεγμονώδεις λοιμώξεις και άλλες ασθένειες.

Η καταστροφή των σκουληκιών ονομάζεται αποπαρασίτωση. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη χρήση φαρμάκων για τη θανάτωση των παρασίτων και φάρμακα για τη μείωση των αλλεργικών αντιδράσεων. Κάθε είδος παρασίτου είναι ευαίσθητο σε ορισμένες ουσίες, επομένως, για να απαλλαγούμε από τα σκουλήκια, είναι απαραίτητο να καθοριστεί η ποικιλία τους. Σε αυτή την περίπτωση, μόνο ένας γιατρός θα βοηθήσει, ο οποίος, μετά τη διεξαγωγή δοκιμών και άλλων μελετών, θα διαγνώσει και θα συνταγογραφήσει θεραπεία.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, οι γιατροί θα διατάξουν χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των σκουληκιών.

Ενδιαφέρων:η ταινία των βοοειδών φτάνει μερικές φορές σε μήκος τα 10 μέτρα στο ανθρώπινο σώμα. Αποτελείται από μικρούς δεσμούς που μπορούν να αναπτυχθούν ως ανεξάρτητος οργανισμός. Ως εκ τούτου, αφαιρείται μόνο με χειρουργική επέμβαση, και εάν το σώμα κομματιαστεί, τότε θα αναπτυχθούν και θα αναπτυχθούν περαιτέρω.

Προφύλαξη

Τα ελμίνθια εισέρχονται στο σώμα με τη μορφή μικροσκοπικών αυγών, επομένως, για να αποφευχθεί αυτό, πρέπει να ακολουθηθούν ορισμένες συστάσεις:

 • τηρήστε τους κανόνες προσωπικής υγιεινής (πλύνετε τα χέρια πριν το φαγητό, μετά από επαφή με ζώα, μετά τη χρήση της τουαλέτας κ. λπ. )
 • Πλύνετε τα λαχανικά και τα φρούτα με καθαρό τρεχούμενο νερό ή καλύτερα με βραστό νερό.
 • τηγανίζουμε καλά το κρέας και το ψάρι.
 • εάν υπάρχουν κατοικίδια ζώα, τότε τα ελέγχετε τακτικά για την παρουσία ελμινθών στον κτηνίατρο.
 • μία φορά το χρόνο να ελέγχεται για εντερικά παράσιτα.

Συμβουλή: Μην κολυμπάτε σε υδάτινα σώματα κοντά στα οποία βόσκουν ζώα. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από ταινία βοοειδών, η οποία είναι πολύ επικίνδυνη.

Τα σκουλήκια αποτελούν μεγάλη απειλή για την ανθρώπινη υγεία και παρεμποδίζουν την κανονική ζωή. Είναι σημαντικό να τα αναγνωρίσετε το συντομότερο δυνατό και να τα εξαλείψετε με τη βοήθεια της θεραπείας, αφού είναι ευκολότερο να απαλλαγείτε από αυτά στα αρχικά στάδια. Εκτός από τον κίνδυνο για την υγεία σας, υπάρχει πιθανότητα μόλυνσης από παράσιτα των αγαπημένων σας, επομένως, στα πρώτα συμπτώματα, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν γιατρό που θα διαγνώσει και θα συνταγογραφήσει μια πορεία θεραπείας. Επιπλέον, είναι σημαντικό να τηρούνται προληπτικά μέτρα για την αποφυγή μόλυνσης. Είναι καλύτερα να αποτρέψετε την εμφάνιση σκουληκιών στο σώμα εκ των προτέρων παρά να τα ξεφορτωθείτε αργότερα.