Συμπτώματα και θεραπεία ελμινθικών εισβολών σε ανθρώπους

Η προσβολή από σκουλήκια είναι μια ασθένεια που προκαλείται από τον παρασιτισμό των κάτω σκουληκιών στο ανθρώπινο σώμα. Υπάρχουν 3 τύποι ελμινθών: στρογγυλοί, κασέτες και φλούδες. Στους ανθρώπους είναι δυνατοί περισσότεροι από 200 τύποι ελμινθιάσεων, αλλά στη χώρα μας εντοπίζονται μόνο 10 από τις παρασιτικές ασθένειες. Ο επιπολασμός των σκουληκιών επηρεάζεται από τις καιρικές και οικονομικές συνθήκες της χώρας. Οι ελμινθικές επιδρομές στις ανεπτυγμένες χώρες είναι πολύ λιγότερο συχνές από ό, τι στις τρίτες χώρες.

Ανάλογα με τη φύση της λοίμωξης, οι ελμινθίες χωρίζονται σε 3 τύπους:

 • βιοελμινθίαση (ένα άτομο μολύνεται από κατοικίδια ζώα).
 • γεωελμινθίαση (διείσδυση του παρασίτου στο σώμα μέσω μολυσμένου εδάφους).
 • μεταδοτική (μόλυνση μέσω επαφής με άλλο άτομο).

Τα συμπτώματα της παρουσίας παρασίτων στο σώμα θα εξαρτηθούν από τον τύπο των σκουληκιών, τον αριθμό τους στο σώμα και το στάδιο του κύκλου ζωής. Οι πιο επικίνδυνες συνέπειες είναι ο παρασιτισμός των προνυμφικών μορφών σκουληκιών. Ενώ ένα σεξουαλικά ώριμο άτομο υπάρχει συνήθως μόνο στα έντερα, η προνύμφη μεταναστεύει σε όλο το σώμα, προκαλώντας παθολογικές αλλαγές στα όργανα. Κάθε τύπος παρασίτου έχει το δικό του εντερικό περιβάλλον. Για παράδειγμα, οι σκουλήκια συνήθως εντοπίζονται στο λεπτό έντερο, οι σκώληκες - στο παχύ. Οι ελμινθιάσεις χωρίζονται σε αυλού (τα σκουλήκια παραμένουν στην εντερική κοιλότητα) και σε ιστό (το παράσιτο διεισδύει βαθιά στους ιστούς). Ορισμένοι τύποι παρασιτικών λοιμώξεων σε διαφορετικά στάδια μπορεί να εμφανιστούν τόσο σε μορφή αυλού όσο και σε ιστό.

Πινακίδες

Η ελμινθίαση εμφανίζεται σε 2 στάδια: οξεία και χρόνια. Το πρώτο ξεκινά αμέσως μετά τη διείσδυση των αυγών των σκουληκιών στο σώμα και εκδηλώνεται με τη μορφή αλλεργικών αντιδράσεων. Οι χρόνιες ελμινθίες χαρακτηρίζονται από μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα εξαρτώνται από τον βιότοπο, τον αριθμό και τον τρόπο ζωής των σκουληκιών. Καταναλώνοντας μέρος των θρεπτικών συστατικών, τα σκουλήκια ενσωματώνονται σε μεταβολικές διαδικασίες, η οποία εκδηλώνεται με έλλειψη βιταμινών και μικροστοιχείων και πεπτικές διαταραχές. Τα απόβλητα των σκουληκιών όχι μόνο διαταράσσουν τη φυσική εντερική μικροχλωρίδα, αλλά καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την αναπαραγωγή βακτηρίων, μυκήτων και ιών. Ο κίνδυνος ανάπτυξης κακοήθων όγκων αυξάνεται.

Τα πρώτα σημάδια ελμινθικής εισβολής μπορεί να εμφανιστούν λίγες ημέρες μετά την είσοδο των αυγών ή των προνυμφών στο σώμα. Αμέσως μετά τη μόλυνση, εμφανίζεται δερματικό εξάνθημα, διευρύνονται οι λεμφαδένες, το ήπαρ και η σπλήνα. Ορισμένες ελμινθίες έχουν χαρακτηριστικά συμπτώματα. Για παράδειγμα, όταν μολυνθεί από οπισορχία, αναπτύσσεται αποφρακτικός ίκτερος. Παρουσία απομονωμένων ατόμων, η χρόνια φάση της ελμινθίας μπορεί να προχωρήσει απαρατήρητη. Εξαίρεση αποτελεί ο παρασιτισμός στο σώμα μεγάλων σκουληκιών.

Με ισχυρές ελμινθικές εισβολές, δυσπεψία, έντονος πόνος, εμφανίζονται συμπτώματα χαρακτηριστικά ενός συγκεκριμένου τύπου παρασίτου. Για παράδειγμα, με τα pinworms στα παιδιά, παρατηρείται κνησμός στον πρωκτό, ο οποίος επιδεινώνεται το βράδυ. Η τριχοκεφαλία προκαλεί αιμορραγική κολίτιδα, αγκυλόστομα - αναιμία από ανεπάρκεια σιδήρου. Τα σκουλήκια συχνά εμποδίζουν τον εντερικό αυλό και τους χοληφόρους πόρους. Ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι τα παράσιτα που μπορούν να οδηγήσουν στο σχηματισμό κύστεων - εχινόκοκκων, κυψελιδίων. Ακόμα και οι μικρές κύστεις μπορούν να προκαλέσουν πυρετό, περιτονίτιδα και σηψαιμία. Συχνά, οι ελμινθικές εισβολές συνοδεύονται από νευρωτικά συμπτώματα.

Προβολές

Η εντεροβίαση εμφανίζεται όταν παρασιτίζουμε τους σκώληκες - μικρά σκουλήκια ανοιχτού χρώματος. Το παράσιτο εισέρχεται στο σώμα όταν τρώει βρώμικα λαχανικά και φρούτα, όταν ασχολείται με κατοικίδια ζώα και δεν τηρεί τους κανόνες υγιεινής. Η μακρά πορεία της εντεροβίασης εξηγείται από την πιθανότητα αυτομόλυνσης. Ο κύκλος ζωής του παρασίτου λαμβάνει χώρα στο έντερο, όπου σε 14 ημέρες μεγαλώνει από την προνύμφη στον ενήλικα. Ακόμη και στο προνυμφικό στάδιο ανάπτυξης, ο ελμινθός είναι ικανός να προκαλέσει σημαντική βλάβη στο σώμα. Τα ένζυμα που εκκρίνονται από τις προνύμφες επηρεάζουν την ανάπτυξη φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου. Οι ενήλικες βλάπτουν τα τοιχώματά του, προκαλώντας αιμορραγίες και προωθώντας την προσκόλληση βακτηριακών λοιμώξεων.

Μια τέτοια ελμινθική εισβολή έχει ένα συγκεκριμένο σύμπτωμα - κνησμό στην περιοχή του πρωκτού, κυρίως το βράδυ και τη νύχτα. Είναι εκείνη τη στιγμή που το θηλυκό βγαίνει και γεννά αυγά. Ο κνησμός οδηγεί σε ξύσιμο, μέσω του οποίου διεισδύουν βακτήρια. Είναι η προσθήκη της μόλυνσης που εξηγεί τη δυσφορία που δεν υποχωρεί μετά την απαλλαγή από τα σκουλήκια. Η εντεροβίαση στα παιδιά μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση στη σωματική και πνευματική ανάπτυξη.

τύποι παρασίτων στον άνθρωπο

Η ασκαρίαση χαρακτηρίζεται από παρασιτισμό στο σώμα του ascaris - μακριά στρογγυλά σκουλήκια κόκκινου -κίτρινου χρώματος. Ο κύκλος ζωής του ελμινθίου ξεκινά με τα αυγά να εισέρχονται στα έντερα, όπου γίνονται προνύμφες. Οι προνύμφες των σκουληκιών μεταναστεύουν σε όλο το σώμα, καταστρέφοντας τους ιστούς. Στο τέλος του προνυμφικού σταδίου, το παράσιτο εισέρχεται στους πνεύμονες, από όπου επιστρέφει στο γαστρεντερικό σωλήνα με πτύελα. Ο κίνδυνος της εντερικής φάσης της νόσου σχετίζεται με την ικανότητα του ascaris να διεισδύσει σε στενά ανοίγματα, προκαλώντας αποφρακτικό ίκτερο. Τα κύρια συμπτώματα αυτού του τύπου ελμινθικής εισβολής είναι κοιλιακός πόνος, διάρροια, ναυτία, έμετος, σημάδια δηλητηρίασης του σώματος. Τα σκουλήκια εκκρίνουν ισχυρά αλλεργιογόνα, οδηγώντας σε σοβαρές αντιδράσεις στο σώμα.

Οι εκδηλώσεις ελμινθικής εισβολής συχνά συγχέονται με σημάδια πνευμονίας, βρογχίτιδας, χολολιθίασης. Μια μπάλα σκουληκιών μπορεί να προκαλέσει απόφραξη και ρήξη των εντέρων. Η διείσδυση των σκουληκιών στο αναπνευστικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε ασφυξία. Η τριχοκεφαλία είναι μια ελμινθική εισβολή που προκαλείται από σκουλήκια - στρογγυλά σκουλήκια μικρού πηλού με μακρύ κεφάλι μέρος του σώματος. Η μετάδοση γίνεται μέσω μολυσμένων τροφίμων, βρώμικων χεριών και οικιακών αντικειμένων. Τα κύρια σημάδια εισβολής:

 • στομαχόπονος;
 • μειωμένη όρεξη?
 • διάρροια;
 • αναιμία.

Η ευρεία ταινία είναι ένα παράσιτο ταινίας που μπορεί να μεγαλώσει έως και 20 μ. Η ελμινθίαση που προκαλείται από αυτόν τον τύπο σκουληκιού ονομάζεται διφυλοβοθρίαση. Ο κύκλος ζωής του πλατύσφιλου χαρακτηρίζεται από αλλαγή των ξενιστών. Ένα άτομο μολύνεται τρώγοντας ωμό ψάρι και χαβιάρι. Η προνύμφη είναι στερεωμένη στο εντερικό τοίχωμα, όπου γίνεται ενήλικας. Το Helminth είναι ικανό να αναπαραχθεί 3-4 εβδομάδες μετά την έναρξη του εντερικού σταδίου. Σημάδια διφυλοβοθρίασης:

 • δυσπεψία;
 • Σιδηροπενική αναιμία.

Η ασθένεια του αγκυλόστομου είναι μια ασθένεια που προκαλείται από μεγάλα στρογγυλά σκουλήκια. Οι άνθρωποι μολύνονται από την επαφή με μολυσμένο έδαφος, οι προνύμφες είναι σε θέση να ξεπεράσουν το φράγμα του δέρματος και να εισέλθουν στο κυκλοφορικό σύστημα. Έτσι, μεταφέρονται σε όλα τα όργανα και συστήματα. Στο έντερο, ο ελμινθός προσκολλάται στα τοιχώματα και αρχίζει να ρουφάει αίμα. Τα σημάδια αυτής της νόσου στο προνυμφικό στάδιο είναι παρόμοια με αυτά της ασκαρίασης. Στο εντερικό στάδιο της ελμινθικής εισβολής, σημειώνεται μείωση του επιπέδου πρωτεϊνών στο αίμα και αναιμία.

Η οπισθορχίαση είναι μια ελμινθίαση που προκαλείται από ένα χτύπημα αιλουροειδών. Ο κύκλος ζωής της ροής ξεκινά στο νερό, το στάδιο των προνυμφών λαμβάνει χώρα στο σώμα των σαλιγκαριών. Στη συνέχεια, η προνύμφη απελευθερώνεται στο νερό και εισέρχεται στο σώμα των ψαριών γλυκού νερού. Η μόλυνση διευκολύνεται με την κατανάλωση ωμού ψαριού. Ένας ενήλικας παρασιτίζει στην ανθρώπινη χοληδόχο κύστη, όπου συγκρατείται με βεντούζες. Η οξεία μορφή οπισθορχίας εκδηλώνεται με πόνο στην επιγαστρική περιοχή, υψηλή θερμοκρασία σώματος, πόνους στις αρθρώσεις και τους μυς και αλλεργικό εξάνθημα. Η χρόνια μορφή οδηγεί στην ανάπτυξη ηπατίτιδας, κίρρωσης και καρκίνου του ήπατος. Ακόμα και μετά την αποβολή των παρασίτων, παραμένουν παθολογικές αλλαγές στο ήπαρ.

Ο Echinococcus ζει στον ανθρώπινο οργασμό σε ένα ενδιάμεσο στάδιο του κύκλου ζωής του. Είναι μια ταινία μικρού μήκους. Οι ακόλουθοι λόγοι συμβάλλουν στη μόλυνση του ανθρώπου:

 • επαφή με άρρωστα κατοικίδια ζώα ·
 • μη τήρηση των κανόνων προσωπικής υγιεινής
 • χρήση μολυσμένων ειδών οικιακής χρήσης.

Το παράσιτο είναι κοινό σε σκύλους, λύκους και γάτες. Αφού τα αυγά των σκουληκιών εισέλθουν στο σώμα, λαμβάνονται ογκόσφαιρες από αυτές - ενδιάμεσες μορφές. Από το πεπτικό σύστημα, διεισδύουν στο κυκλοφορικό σύστημα, από όπου μεταφέρονται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος σε όλα τα όργανα. Μόλις μπει στους ιστούς, η ογκόσφαιρα γίνεται φινλανδική - μια κοιλότητα που περιβάλλεται από δύο κελύφη. Η Finna, μεγαλώνοντας, οδηγεί στην εμφάνιση κύστης. Τα συμπτώματα της νόσου εξαρτώνται από το μέγεθος του όγκου. Εκτός από την καταστροφή των ιστών, οι εχινόκοκκοι μπορούν να προκαλέσουν εξάνθημα και δηλητηρίαση του σώματος όταν σπάσει η κύστη.

Οι επιπλοκές κάθε ελμινθικής εισβολής σχετίζονται με την επίδραση των σκουληκιών στους ιστούς, η καταστροφή των οποίων μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία του οργάνου. Συχνά, οι ελμινθίες περιπλέκονται με την προσθήκη βακτηριακής λοίμωξης. Ο τύπος του παρασίτου όταν φεύγει από το σώμα μπορεί να οδηγήσει ένα άτομο σε ψυχολογικό τραύμα που απαιτεί μακροχρόνια θεραπεία.

διάγνωση παρασίτων στο ανθρώπινο σώμα

Μέθοδοι ανίχνευσης

Λόγω του μεγάλου αριθμού σημείων που είναι εγγενείς στις ελμινθικές επιδρομές, είναι σημαντικό να προσδιοριστεί η πιθανή οδός μόλυνσης με συνέντευξη του ασθενούς. Προκειμένου να ανιχνευθούν αυγά ή μέρη του σώματος του παρασίτου, πραγματοποιείται μελέτη κοπράνων, χολής, πτυέλων. Ο πλήρης αριθμός αίματος για τα παράσιτα μπορεί να υποδηλώνει σημαντική αύξηση του αριθμού των ηωσινοφίλων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, απαιτείται η διεξαγωγή ανοσολογικών εξετάσεων που μπορούν να ανιχνεύσουν συγκεκριμένα αντισώματα. Πρόσθετες μέθοδοι για τη διάγνωση των ανθρώπινων παρασίτων είναι:

 • Η αξονική τομογραφία;
 • Υπέρηχος;
 • Εξέταση με ακτίνες Χ.

Μέθοδοι διάθεσης

Η βάση για τη θεραπεία της ελμινθικής εισβολής σε ενήλικες και παιδιά είναι η χρήση ανθελμινθικών φαρμάκων.

Για τη θεραπεία της ασκαρίασης και της εντεροβίασης, χρησιμοποιούνται συχνότερα φάρμακα που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά κατά των ταινιών. Τις περισσότερες φορές, 1 δισκίο είναι αρκετό για να απαλλαγείτε από τα παράσιτα, αλλά μερικές φορές η θεραπεία πραγματοποιείται σύμφωνα με ένα σχήμα που περιλαμβάνει την επανάληψη του φαρμάκου μετά από ένα ορισμένο διάλειμμα. Η εχινόκοκκωση αντιμετωπίζεται συνήθως χειρουργικά, μετά την οποία συνταγογραφούνται φάρμακα για την αποκατάσταση των λειτουργιών των προσβεβλημένων οργάνων.

Για ορισμένα παράσιτα, συνιστάται η κοινή θεραπεία όλων των μελών της οικογένειας. Η συμμόρφωση με τους κανόνες υγιεινής αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της θεραπευτικής πορείας. Για την εξάλειψη των συμπτωμάτων της νόσου, μπορεί να συνταγογραφηθούν αντιισταμινικά και προβιοτικά.

Πρόληψη

Μπορείτε να προστατευτείτε από μόλυνση από παράσιτα τηρώντας τους κανόνες προσωπικής υγιεινής και θερμικής επεξεργασίας των τροφίμων. Η επεξεργασία του εδάφους συνιστάται για τη μείωση του αριθμού των αυγών ελμινθών. Η εξέταση και η έγκαιρη θεραπεία οικιακών γατών και σκύλων θα βοηθήσει στην αποφυγή εμφάνισης ελμινθίας στα παιδιά. Ο κίνδυνος προσβολής παρασιτικών ασθενειών αυξάνεται πολλές φορές σε επαφή με αδέσποτα ζώα που μεταφέρουν διάφορους τύπους παρασίτων.

Είναι επιτακτική ανάγκη να πλένετε λαχανικά, φρούτα και χόρτα, καθώς τα αυγά των παρασίτων μπορούν να εισέλθουν στο σώμα με τα υπόλοιπα σωματίδια του εδάφους πάνω τους. Θα πρέπει να αρνηθείτε να φάτε ωμά, παστά ή αποξηραμένα ψάρια ποταμού. Το κρέας πρέπει να αγοραστεί από έναν έμπιστο πωλητή που μπορεί να παρέχει πιστοποιητικά ποιότητας.