Σχετικά με τα πιο απλά παράσιτα και την επίδρασή τους στην υγεία μας

Τα πιο απλά παράσιτα εμφανίστηκαν στον πλανήτη πολύ καιρό πριν και ουσιαστικά δεν έχουν αλλάξει από την εμφάνισή τους. Οι οργανισμοί ζουν στο νερό, το έδαφος και τον αέρα, υπάρχουν περισσότερα από δεκαπέντε χιλιάδες είδη. Κατά τη διάρκεια των εκατομμυρίων ετών της ύπαρξής τους, διάφορα είδη έχουν προσαρμοστεί στον βιότοπο και τις συνθήκες τους, έχουν μάθει να επιβιώνουν σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Αυτό επιτεύχθηκε χάρη στον κύριο τύπο ύπαρξης - τον παρασιτισμό. Τα πρωτόζωα που έχουν γίνει παράσιτα υπάρχουν εις βάρος του ξενιστή τους. Ένας μεγάλος αριθμός ειδών παρασιτίζει το ανθρώπινο σώμα και μια τέτοια γειτονιά δεν είναι πάντα ακίνδυνη.

Τα κύρια χαρακτηριστικά των απλούστερων παρασίτων

το πιο απλό ανθρώπινο παράσιτο

Τα παράσιτα που έχουν καταλάβει το ανθρώπινο σώμα έχουν μια πρωτόγονη δομή και μια πολύ περίπλοκη κυτταρική οργάνωση. Το μέγεθος του απλούστερου οργανισμού είναι πολύ μικρό, είναι αδύνατο να δούμε το κύτταρο με γυμνό μάτι. Το κλουβί, μικρό σε μέγεθος, είναι εξοπλισμένο με τον πιο εξελιγμένο και περίτεχνο μηχανισμό. Περιέχει όλα τα απαραίτητα για τη στήριξη και την αναπαραγωγή της ζωής, είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός. Το μονοκύτταρο παράσιτο προκαλεί σοβαρές διαταραχές στη λειτουργία του πολυκύτταρου οργανισμού στον οποίο εισέρχεται. Μπορεί να είναι οποιοδήποτε ζώο, άτομο. Λόγω παρασιτικών ικανοτήτων, το σώμα επιβιώνει οπουδήποτε.

Τα χαρακτηριστικά των απλούστερων μικροοργανισμών είναι τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • το πιο απλό αποτελείται από ένα κελί.
 • έχει πολύ μικρό μέγεθος?
 • έχει σύστημα κίνησης.
 • έχει την ικανότητα να σχηματίζει κύστεις σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης και εμφάνισης απειλής για την ύπαρξη ·
 • αναπαραγωγή σε πολύ υψηλό ρυθμό.

Τα όργανα κίνησης είναι εγγενή σε κάθε είδους πρωτόζωα, αλλά έχουν κάποιες διαφορές. Υπάρχουν τρεις τύποι συσκευών: ψευδοπόδια, βλεφαρίδες, μαστίγια. Χάρη σε αυτές τις προσαρμογές, τα πρωτόζωα κινούνται ενεργά, τόσο στο φυσικό περιβάλλον όσο και στο σώμα στο οποίο παρασιτούν.

Το ετεροτροφικό σύστημα τροφοδοσίας επιτρέπει στους απλούστερους οργανισμούς να απορροφούν ανόργανα συστατικά από το σύστημα ξενιστή.

Άλλοι χρειάζονται οξυγόνο, άλλοι τα καταφέρνουν μια χαρά χωρίς αυτό. Όταν προκύψει μια απειλητική κατάσταση, ο μικροοργανισμός μετατρέπεται αμέσως σε κύστη. Βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση για όσο χρειαστεί μέχρι να εμφανιστούν ευνοϊκές συνθήκες. Σε κατάσταση κύστεων, μεταναστεύουν με τη βοήθεια ανέμου, νερού και μεταφέρονται από ζώα. Χάρη σε αυτή τη μοναδική προσαρμοστική ικανότητα, τα πιο απλά παράσιτα συνεχίζουν να ζουν στον πλανήτη για πολλούς αιώνες. Οι οργανισμοί πολλαπλασιάζονται με μίτωση ή συσσώρευση. Συχνά υπάρχει εναλλαγή μεθόδων αναπαραγωγής ανάλογα με τον οικότοπο τη δεδομένη στιγμή.

Όντας ένα κύτταρο, το σώμα είναι εντελώς ανεξάρτητο και λειτουργεί αρμονικά: μεγαλώνει, αναπαράγεται, τρέφεται, αναπνέει και κινείται. Στο ανθρώπινο σώμα, τα παράσιτα μπορούν να ζήσουν παντού: σε ιστούς, λέμφους, αίμα, εσωτερικά όργανα. Προκαλούν απειλητικές για τη ζωή και απειλητικές για την υγεία πρωτόζωες ασθένειες.

Μια ποικιλία πρωτοζωικών παρασίτων

Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες απλούστερων μικροοργανισμών, οι οποίες διαφέρουν στον τρόπο που τρέφονται, κινούνται, αναπαράγονται:

 • μαστιγώνω;
 • σποροζωικά?
 • σαρκοδε?
 • τριχοειδή.
το πιο απλό παράσιτο λαμπλιά

Τα μαστίγια έχουν ένα ωοειδές ή σχήμα αχλαδιού σώμα, εξοπλισμένο με μαστίγια (εξ ου και το όνομα), μπορεί να υπάρχουν έως και οκτώ από αυτά. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει λάμπλια, λεϊσμανία, τριχομονάδες, τρυπανοσώματα. Μετακινούνται με τη βοήθεια μαστίγιας · τα τελικά τρόφιμα απορροφώνται μέσω της μεμβράνης, απορροφώντας ολόκληρη την επιφάνεια. Τα πρωτόζωα αυτής της κατηγορίας αναπαράγονται με διαίρεση. Ζουν σε τεράστιες αποικίες αρκετών χιλιάδων ατόμων.

Οι σποροζώοι έχουν έναν πολύ δύσκολο δρόμο ανάπτυξης. Πρώτον, εισέρχονται στο αίμα ενός ατόμου και μεταφέρονται μέσω του σώματος, εναποτίθενται στο ήπαρ. Εδώ τα πρωτόζωα πολλαπλασιάζονται και καταστρέφουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Αφού οι οργανισμοί εισέλθουν ξανά στο αίμα του ξενιστή, τα κύτταρα ωριμάζουν και σχηματίζουν σπόρια. Μια τέτοια κυκλική ζωή στο ελονοσιακό πλασμώδιο, Toxoplasma Gondia.

Οι κιλίτες κινούνται με τη βοήθεια των βλεφαρίδων. Αποτελούμενο από δύο πυρήνες, ένα πολύπλοκο σύστημα λειτουργεί πολύ καλά. Ο ένας πυρήνας είναι υπεύθυνος για τη στήριξη της ζωής και τη λειτουργία σημαντικών συστημάτων και ο δεύτερος είναι υπεύθυνος για την αναπαραγωγή. Η κυτταρική διαίρεση συμβαίνει καθημερινά, σε ορισμένους εκπροσώπους αρκετές φορές την ημέρα. Η σίτιση συμβαίνει με τη βοήθεια κινούμενων βλεφαρίδων που οδηγούν το φαγητό στο άνοιγμα του στόματος. Οι σαρκοδότες δεν έχουν σταθερή μορφή. Τροποποιούνται λόγω του μετασχηματισμού των ψευδοπόδων. Η αναπαραγωγή γίνεται με διαίρεση. Ο κύριος εκπρόσωπος της τάξης είναι η αμοιβάδα της δυσεντερίας.

Ποιες είναι οι κύριες ασθένειες που προκαλούνται από τα πρωτόζωα

Τα παράσιτα συνεχίζουν να υπάρχουν ενεργά λόγω της ικανότητάς τους να ζουν χωρίς οξυγόνο. Μόνο ένα μικρό ποσοστό πρωτόζωων χρειάζεται οξυγόνο. Μόλις βρεθούν στο ανθρώπινο σώμα, οι μονοκύτταροι οργανισμοί μπορούν να προκαλέσουν τέτοιες ασθένειες:

 1. Ελονοσία. Ο επιπολασμός της ελονοσίας στις αφρικανικές χώρες και τα κράτη της Νότιας Ασίας είναι ακόμα υψηλός. Τα κύρια συμπτώματα της νόσου είναι οι επιληπτικές κρίσεις, ο πόνος στις αρθρώσεις, η αναιμία. Τα φάρμακα για την καταπολέμηση της ελονοσίας έχουν αναπτυχθεί, αλλά σε περίπτωση εστίασης της ασθένειας μακριά από ιατρική περίθαλψη, οι θάνατοι εξακολουθούν να συμβαίνουν σήμερα.
 2. Αμοιβαδίαση. Η αμοιβάδα της δυσεντερίας προκαλεί αυτήν την ασθένεια. Η ασθένεια μπορεί να αναπτυχθεί στο ήπαρ ή στα έντερα. Μετά από λίγο καιρό μετά τη μόλυνση, εμφανίζονται συμπτώματα της νόσου: κοιλιακό άλγος, απώλεια δύναμης, χαμηλή θερμοκρασία, διάρροια αναμεμειγμένη με αίμα και βλέννα.
 3. Giardiasis. Εμφανίζεται όταν τα lamblia, εκπρόσωποι της κλάσης των μαστιγίων, εισέρχονται στο σώμα. Τα δυσάρεστα συμπτώματα από το γαστρεντερικό σωλήνα δίνουν στον ασθενή μεγάλη ανησυχία. Υπάρχουν δυσλειτουργίες της χοληδόχου κύστης, των εντέρων, διαταραχές του ύπνου και έλλειψη όρεξης.
 4. Λεϊσμανίαση. Όταν μολυνθούν, εμφανίζονται δερματικά έλκη. Η ασθένεια χαρακτηρίζεται από πυρετό, αναιμία και ανικανότητα. Με την ήττα του αναπνευστικού συστήματος, συμβαίνει συχνά ένα θανατηφόρο αποτέλεσμα.
 5. ΤριχομονάσηΗ ασθένεια προκαλείται από τον Trichomonas, την απλούστερη κατηγορία μαστίγιων. Σε άνδρες και γυναίκες, η ασθένεια προχωρά με διάφορα συμπτώματα. Το ουρογεννητικό σύστημα υποφέρει, οι άνδρες μπορεί να μην έχουν καθόλου συμπτώματα και οι γυναίκες εμφανίζουν πόνο κατά τη συνουσία και κατά την ούρηση, φαγούρα, κάψιμο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.
 6. Μπαλαντιδιάσης. Η ασθένεια προκαλείται από παράσιτα της ακτινωτής τάξης. Όταν μολύνεται με μπαλαντίδια, η θερμοκρασία του σώματος του ασθενούς αυξάνεται, εμφανίζονται συμπτώματα μέθης. Η ασθένεια προχωρά με εναλλασσόμενες περιόδους ύφεσης και επιδείνωσης. Επιπλοκές της νόσου είναι η περιτονίτιδα και η διάτρηση του εντέρου.
 7. Τοξοπλάμωση. Η ασθένεια προκαλείται από ένα παράσιτο της σποροζωικής τάξης. Όταν το ανθρώπινο σώμα επηρεάζεται από αυτό το παράσιτο, σημειώνονται δυσλειτουργίες του νευρικού συστήματος, αυξάνεται το συκώτι και η σπλήνα. Η ασθένεια είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για μια έγκυο γυναίκα, καθώς σε αυτή την περίπτωση το μωρό θα έχει σοβαρές βλάβες σε πολλά ζωτικά όργανα.
 8. Η ασθένεια του ύπνου εμφανίζεται σε αφρικανικές χώρες. Η μύγα τσετσέ πιστεύεται ότι είναι ο φορέας της μόλυνσης. Τα κύρια συμπτώματα της νόσου είναι πυρετός, πόνος στο κεφάλι και στις αρθρώσεις. Σταδιακά, η κατάσταση επιδεινώνεται: ένα άτομο χάνει την επαφή με τον πραγματικό κόσμο, υποφέρει από κακό συντονισμό των κινήσεων, προβλήματα με τον ύπνο.
 9. Σύνδρομο Chagas. Η ασθένεια προκαλείται από τη μονοκύτταρη κατηγορία μαστίγιων. Το τρυπανόσωμα προκαλεί τα ακόλουθα πρωταρχικά συμπτώματα: πυρετό, κνησμό και πρήξιμο στο σημείο του δαγκώματος, έντονο πονοκέφαλο και φλεγμονή των λεμφαδένων. Σταδιακά, η οξεία περίοδος εξαφανίζεται και μετά από μερικούς μήνες, ορισμένα εσωτερικά όργανα επεκτείνονται: η καρδιά, ο οισοφάγος, το παχύ έντερο.

Δεδομένου του γεγονότος ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι ταξιδεύουν πολύ, αυξάνεται η πιθανότητα να προσβληθούν από εξωτικές ασθένειες που προκαλούνται από μονοκύτταρα παράσιτα.

Επιλογές μονοκύτταρης μόλυνσης από παράσιτα

Το παράσιτο μπορεί να διεισδύσει στο ανθρώπινο σώμα μέσω του δέρματος, του στόματος ή των γεννητικών οργάνων. Υπάρχουν τέσσερις πιο συνηθισμένοι τύποι λοίμωξης:

 1. Μέθοδος μόλυνσης επαφής -οικιακής χρήσης - στην περίπτωση αυτή, οι απλούστεροι οργανισμοί διεισδύουν ως αποτέλεσμα παραβίασης των κανόνων υγιεινής και υγιεινής. Η μόλυνση συμβαίνει με τη βοήθεια κύστεων, τη χρήση βρώμικου νερού, τη χρήση ειδών προσωπικής υγιεινής άλλων ανθρώπων, τη θεραπεία των χεριών με βρώμικο, αμφιβόλου ποιότητας νερό.
 2. Η κόπρανα-στοματική μέθοδος μόλυνσης παρατηρείται όταν τα πρωτόζωα που απελευθερώνονται από το σώμα φτάνουν σε νέο ξενιστή μέσω βρώμικων χεριών ή τροφής. Μπορείτε να μολυνθείτε από κακώς πλυμένα φυτικά προϊόντα, βρώμικα χέρια ή από κατοικίδια ζώα.
 3. Μέσω μολυσμένων τροφίμων - αυτό συμβαίνει όταν τρώτε κρέας άγριων ζώων, ανεπαρκώς θερμικά επεξεργασμένο κρέας κατοικίδιων ζώων, γαλακτοκομικά προϊόντα που αγοράζονται σε αυθόρμητες αγορές ή ψάρια ποταμού από μολυσμένους υδάτινους πόρους.
 4. Η μεταδοτική μέθοδος μόλυνσης συμβαίνει όταν το παθογόνο μεταδίδεται μέσω ενός δαγκώματος, όπως συμβαίνει όταν δαγκώνεται από μολυσμένα έντομα.

Υπάρχουν άλλες επιλογές για τη μετάδοση της λοίμωξης, κατά κανόνα, αυτή είναι η διείσδυση των παρασίτων από μια έγκυο γυναίκα στο αγέννητο παιδί της, μέσω επαφής με λοιμώξεις του αίματος και ως αποτέλεσμα σεξουαλικής επαφής. Η μόλυνση με πρωτόζωα παράσιτα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για το σώμα του παιδιού. Τα συμπτώματα στα μωρά είναι παρόμοια με πολλές ασθένειες, οπότε οι γονείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί για να μην χάσουν μια τρομερή ασθένεια. Τα παιδιά παραπονιούνται για πονοκεφάλους, κοιμούνται και τρώνε άσχημα, κουράζονται γρήγορα και έχουν συμπτώματα διατροφικών διαταραχών.

πονοκέφαλος σε παιδί με πρωτόζωα παράσιτα

Προληπτικά μέτρα κατά της μόλυνσης από μονοκύτταρα πρωτόζωα

Για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μόλυνσης από πρωτόζωα, είναι επιτακτική η τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής και υγιεινής. Η ασφάλεια του καθενός εξαρτάται σε μεγαλύτερο βαθμό από το άτομο. Για να αποφύγετε την πιθανότητα μόλυνσης, πρέπει να ακολουθήσετε αυτούς τους κανόνες:

 • κατά την προετοιμασία κρέατος, ψαριών ή γαλακτοκομικών προϊόντων, είναι επιτακτική η τήρηση των κανόνων θερμικής επεξεργασίας, η αγορά αυτών των προϊόντων απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, πρέπει να αγοράζονται σε ειδικά καθορισμένους χώρους, αφού ελεγχθούν οι υγειονομικές υπηρεσίες και εκδοθεί πιστοποιητικό ποιότητας?
 • όλα τα φυτικά τρόφιμα πρέπει να πλένονται πολύ καλά, συνιστάται να ρίχνετε βραστό νερό.
 • εάν εμφανιστούν δυσάρεστα και περίεργα συμπτώματα, που υποδεικνύουν μόλυνση με μονοκύτταρα παράσιτα, πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό και, εάν επιβεβαιωθεί η διάγνωση, θα πρέπει να αντιμετωπιστείτε αμέσως.
 • είναι σημαντικό να είστε επιλεκτικοί στο σεξ και να έχετε σχέση με έναν σεξουαλικό σύντροφο · σε περίπτωση αμφισβητούμενης σεξουαλικής επαφής, είναι απαραίτητη η χρήση προφυλακτικού ·
 • για να αποκλείσετε τη μόλυνση μέσω τσιμπήματος εντόμου, θα πρέπει να προστατεύετε αξιόπιστα το δωμάτιο με κουνουπιέρες, να εφαρμόζετε σπρέι και αλοιφές κουνουπιών.

Υπάρχει μια λίστα με τρόφιμα που είναι επιβλαβή για τα πρωτόζωα: σκόρδο, κρεμμύδια, τζίντζερ, καρότα και πράσινο τσάι. Ορισμένα πιάτα καταστέλλουν την ανάπτυξη των πιο απλών παρασίτων και εμποδίζουν την αναπαραγωγή τους: ρύζι και κριθάρι μαργαριταριών, αποξηραμένα φρούτα και ψημένα μήλα. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αποκλείονται τα γλυκά τρόφιμα και τα αμυλούχα τρόφιμα. Πολλά εξαρτώνται επίσης από την ανθρώπινη ανοσία, επομένως είναι απαραίτητο να αυξηθεί η αντίσταση του σώματος. Η σκλήρυνση, η κατανάλωση των σωστών τροφών, η τήρηση μιας ρουτίνας εργασίας και ξεκούρασης θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της άμυνας του σώματος.