Ελμινθίες στο σώμα: τα κύρια σημάδια της παρουσίας τους

Τα ελμινθικά είναι παρασιτικά σκουλήκια και οι προνύμφες τους που μπορούν να μολύνουν διάφορους ιστούς στο ανθρώπινο σώμα και να παραμείνουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, συνεχίζοντας να πολλαπλασιάζονται και να δηλητηριάζουν το σώμα με τα προϊόντα της ζωτικής τους δραστηριότητας. Η παρουσία παρασίτων προκαλεί εκτεταμένη δηλητηρίαση του σώματος. Η παρουσία τους μπορεί να καθοριστεί από μια σειρά σημείων, τα οποία θα συζητήσουμε περαιτέρω.

Προσδιορισμός της παρουσίας παρασίτων από το έργο του πεπτικού συστήματος

Το πεπτικό σύστημα του ανθρώπου αντιδρά απαραίτητα στην παρουσία παρασίτων στο σώμα του. Αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο όταν υπάρχει ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ελμινθών στο έντερο. Τα ακόλουθα συμπτώματα μπορεί να το υποδεικνύουν:

 • καθημερινά προβλήματα κοπράνων όπως διάρροια ακολουθούμενη από δυσκοιλιότητα. Τέτοιες εκδηλώσεις μπορεί να υποδηλώνουν την αρχή της ανάπτυξης εντερικής απόφραξης.
 • τακτικές κρίσεις ναυτίας και εμέτου χωρίς προφανή λόγο.
 • πόνος, και μερικές φορές έντονος πόνος στην κοιλιά, στις περισσότερες περιπτώσεις εντοπισμένος στον αφαλό.
 • αίσθημα δυσφορίας και μερικές φορές πόνος στο δεξί υποχόνδριο, ο οποίος μπορεί να επιδεινωθεί μετά το φαγητό.
 • συχνές περιπτώσεις μετεωρισμού ή, αντιστρόφως, δυσκολία στην έξοδο αερίων, που προκαλεί φούσκωμα.

Η ένταση των συμπτωμάτων επηρεάζεται από το είδος των ελμινθών που υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα, καθώς και από το πόσο δηλητήριο απελευθερώνουν. Τα συμπτώματα της ελμινθίασης είναι ιδιαίτερα έντονα κατά την περίοδο της ενεργού αναπαραγωγής των παρασίτων στο σώμα. Τα δηλητήρια που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της ζωής των σκουληκιών διεισδύουν στον εντερικό ιστό, κάτι που δεν έχει την πιο θετική επίδραση στην περισταλτική τους. Επιπλέον, η επίμονη διάρροια οδηγεί σε μειωμένη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να εμφανιστούν ακαθαρσίες χολής και βλέννας στα κόπρανα.

Αλλά ο κύριος κίνδυνος εντερικής εισβολής είναι ότι η παρουσία παρασίτων στο έντερο μπορεί να προκαλέσει την απόφραξή του. Και αυτό, με τη σειρά του, προκαλεί έντονο πόνο στην κοιλιά και εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών.

Πώς να προσδιορίσετε την παρουσία ελμινθών από το έργο του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος;

πονοκεφάλους με παράσιτα στο σώμα

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος και το νευρικό του σύστημα μπορούν επίσης να αναφέρουν ότι τα παράσιτα στο σώμα κάνουν τη βρώμικη δουλειά τους. Επιπλέον, τέτοια συμπτώματα μπορούν να ονομαστούν επικίνδυνα, επειδή ένα άτομο δεν συνδέει πάντα φαινόμενα όπως, για παράδειγμα, ζάλη ή χρόνια κόπωση, με ελμινθίαση, αποδίδοντας αυτό σε άλλες ασθένειες. Και μάταια, επειδή ο λόγος για να περάσετε τη δοκιμή για το φύλλο αυγού μπορεί να είναι:

 • έντονοι πονοκέφαλοι διάρκειας αρκετών ημερών και παρόμοιοι με ημικρανίες.
 • αυξημένη θερμοκρασία σώματος, μερικές φορές φτάνοντας σε αρκετά υψηλά επίπεδα.
 • θαμπός ή έντονος μυϊκός πόνος, χειρότερος τη νύχτα ή μετά από σωματική άσκηση.
 • αίσθημα συνεχούς κόπωσης, που προκαλείται από ανεπάρκεια ωφέλιμων ιχνοστοιχείων.
 • τακτικές διαταραχές ύπνου, οι οποίες περιλαμβάνουν αϋπνία και εφιάλτες.
 • προβλήματα με τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, που προκαλούνται από μείωση της συγκέντρωσης.
 • συχνές κρίσεις ευερεθιστότητας χωρίς προφανή λόγο.
 • πρωινή αδυναμία που εμφανίζεται ακόμη και μετά από έναν καλό ύπνο.

Οι άνθρωποι συχνά αποδίδουν τέτοια συμπτώματα στη συνήθη ανεπάρκεια βιταμινών ή στη φυτική-αγγειακή δυστονία. Για το λόγο αυτό, εάν έχετε ένα ή περισσότερα προειδοποιητικά σημάδια, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για εξέταση για την παρουσία ελμινθών.

Αλλεργίες και άλλα σημάδια της παρουσίας παρασίτων στο σώμα

Εκτός από τα ανησυχητικά συμπτώματα που περιγράφονται παραπάνω, ένα άτομο που έχει μολυνθεί από ελμινθίες μπορεί να αναπτύξει άλλα σημεία, για παράδειγμα, αλλεργίες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα παράσιτα στο σώμα παράγουν τοξικές ουσίες που το κάνουν να αντιλαμβάνεται τις πρωτεΐνες του ως ξένα στοιχεία και να τις καταπολεμά. Αυτό οδηγεί σε αύξηση του αριθμού των λευκοκυττάρων στο αίμα, το οποίο, με τη σειρά του, προκαλεί εξάνθημα, φαγούρα στο δέρμα. Μερικές φορές ένας ασθενής με ελμινθίαση μπορεί να ενοχληθεί από άλλες εκδηλώσεις αλλεργιών - καταρροή, βήχα, δακρύρροια. Μερικοί ασθενείς έχουν προβλήματα όπως τριχόπτωση, εύθραυστα νύχια και σκασμένα πόδια. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η ανάκτηση είναι δυνατή μόνο μετά την πλήρη απομάκρυνση των παρασίτων από το σώμα.

Η έλλειψη βιταμινών και θρεπτικών συστατικών στο σώμα, που προκαλείται από την παρουσία ελμινθών εκεί, μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη ορισμένων φλεγμονωδών διεργασιών. Κατά κανόνα, επηρεάζουν τη ρινική κοιλότητα και εμφανίζονται ως ιγμορίτιδα, ρινίτιδα, ιγμορίτιδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ανάπτυξη στοματίτιδας είναι δυνατή.

Τα ελμινθικά μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Αυτό το πρόβλημα, ως αποτέλεσμα ελμινθικής εισβολής, εμφανίζεται συνήθως σε γυναίκες και κορίτσια. Η δραστηριότητα των παρασίτων μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη κολπίτιδας, κολπικής δυσβίωσης, καθώς και σε φλεγμονώδη διαδικασία στην περιοχή των προσαρτημάτων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η βλάβη στα γεννητικά όργανα συνοδεύεται από διαταραχές στη δραστηριότητα του γαστρεντερικού σωλήνα, συγκεκριμένα, κρίσεις ναυτίας και εμέτου, διάρροια. Υπάρχει μια άποψη ότι το τρίξιμο των δοντιών τη νύχτα μπορεί επίσης να είναι ένα από τα σημάδια της ελμινθίας.

Με βάση τα παραπάνω, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι εάν οι αλλεργικές αντιδράσεις επιμένουν μετά τη λήψη αντιισταμινικών, θα πρέπει να σκεφτείτε την ανάπτυξη μιας ψευδο-ασθένειας, στην περίπτωση αυτή που προκαλείται από τις βλαβερές συνέπειες των παρασιτικών σκουληκιών.

Πιθανοί τρόποι μόλυνσης με ελμινθίαση

τρόπους μόλυνσης από παράσιτα

Μπορείτε να μολυνθείτε με αυγά ελμινθών:

 • σε περίπτωση στενής επαφής τόσο με άγρια όσο και με κατοικίδια ζώα ·
 • στην περίπτωση κατανάλωσης ορισμένων τύπων κρέατος που δεν έχει υποστεί σωστή θερμική επεξεργασία ·
 • ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης ωμών ή ανεπαρκώς αλατισμένων ψαριών, χαβιαριού, οστρακοειδών.
 • σε περίπτωση μη τήρησης των βασικών κανόνων υγιεινής μετά από επαφή με το έδαφος ·
 • μετά το κολύμπι σε ανεπαρκώς καθαρά ανοιχτά υδάτινα σώματα, ειδικά αν επιτρέπεται η πρόσβαση των κατοικίδιων σε αυτά.
 • μέσω ειδών οικιακής χρήσης, ειδικά αν έχουν βρεθεί στη γη.
 • μέσα από βρώμικα χέρια.

Το κύριο μέτρο για την πρόληψη της ελμινθίας είναι η εξάλειψη των παραπάνω προκλητικών παραγόντων. Τηρείτε τους βασικούς κανόνες υγιεινής, πλένετε τα λαχανικά και τα φρούτα, μαγειρεύετε σωστά τα ψάρια και το κρέας και συμβουλευτείτε έναν γιατρό σε περίπτωση ανησυχητικών συμπτωμάτων. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να προστατευτείτε από αυτή τη δυσάρεστη και μάλλον επικίνδυνη ασθένεια.