Τι σε τρώει; 8 παράσιτα που ζουν στον άνθρωπο

Τα παράσιτα είναι οργανισμοί, πιο συχνά σκουλήκια, που διεισδύουν στο σώμα ενός άλλου πλάσματος για να το τρέφονται, κυριολεκτικά το καταβροχθίζουν από μέσα. Η μόλυνση με αυτά είναι επικίνδυνη για την υγεία και μερικές φορές για τη ζωή. Τα πιο αηδιαστικά παράσιτα στο ανθρώπινο σώμα περιγράφονται παρακάτω.

Σκουλήκι ματιών Loaloa

Σκουλήκι ματιών

Ο βιότοπος αυτού του στρογγυλού παρασιτικού σκουληκιού είναι η Κεντρική και η Δυτική Αφρική. Οι φορείς είναι μύγες και κουνούπια. Μέσα από τσιμπήματα εντόμων, οι προνύμφες εισέρχονται στο σώμα των ανθρώπων, καθώς και σε πρωτεύοντα ή τρωκτικά. Ζουν στον λιπώδη ιστό του ξενιστή, μεγαλώνουν έως 4-7 cm.

Το σκουλήκι Loa loa κινείται κάτω από το δέρμα, μερικές φορές σέρνεται στο μάτι - κάτω από τον επιπεφυκότα. Η ασθένεια που προκαλεί ονομάζεται λοία. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η προσβολή από παράσιτα οδηγεί σε τύφλωση.

Ανθρώπινη πεταλούδα

Αυτό το δυσάρεστο είδος εντόμων δεν ζει στην επικράτεια της Ρωσίας και υπάρχουν πολλές ανθρώπινες μύγες στην Κεντρική ή Νότια Αμερική. Το πιο ασυνήθιστο πράγμα είναι ο τρόπος αναπαραγωγής τους. Το έντομο πιάνει ένα κουνούπι και γεννά αυγά στο στομάχι του και στη συνέχεια το απελευθερώνει στην άγρια ​​φύση. Ένα τέτοιο «πακέτο» βρίσκει συχνά τον ιδιοκτήτη του.

Η ζεστασιά του αίματος που απορροφάται από το κουνούπι βοηθά τις προνύμφες να αποκτήσουν δύναμη. Στη συνέχεια εισέρχονται στο ανθρώπινο δέρμα μέσω ενός νέου τσιμπήματος κουνουπιών ή μέσω ενός θυλακίου τρίχας. Το παράσιτο αρχίζει να τρέφεται, προκαλώντας σοβαρό κνησμό και μαχαίρωμα. Ο καλύτερος τρόπος για να τον βγάλετε είναι να περιορίσετε την παροχή οξυγόνου, για παράδειγμα με λάδι ή βαζελίνη.

Ταινία ψαριού - ταινία ταινίας

Τα παράσιτα εισέρχονται στα έντερα μέσω ακατάλληλα μαγειρεμένων τροφίμων, για παράδειγμα τροφίμων που δεν έχουν μαγειρευτεί.

Τα αυγά της ταινίας απορροφούνται από ανθρώπους από ψάρια και θαλασσινά. Από μόνη της, δεν είναι πολύ επικίνδυνο, αλλά απορροφά τη βιταμίνη Β12 από το σώμα του ξενιστή χωρίς να αφήνει τη σωστή ποσότητα στο άτομο. Είναι επίσης δυσάρεστο να μεγαλώνει έως και 7 μ.

Επί του παρόντος, οι μολύνσεις από ταινίες είναι σχετικά σπάνιες. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι με την αύξηση της δημοτικότητας του σούσι και των ρολών, αυτό το εντερικό παράσιτο θα γίνει ένα πιο κοινό πρόβλημα.

Χορτοφάγος ταινίας

Χειροποίητη ταινία

Ταινία σκουλήκι μεγαλώνει έως και 3 μ. Το χοιρινό φιλμ μολύνει τους ανθρώπους μέσω του κακοψημένου χοιρινού κρέατος. Για τα αιχμηρά άγκιστρα στο κεφάλι του (scolex) παρατσούκλιζε «οπλισμένος»: με ​​τη βοήθεια αυτών και των βεντούζων, διατηρείται στο σώμα του ξενιστή, συχνότερα στα έντερα.

Όταν τελειώνει ο κύκλος ζωής του παρασίτου, πετά τα αυγά που εισέρχονται στο περιβάλλον με τα περιττώματα του ξενιστή. Το χοιρινό φιλμ προκαλεί μια επικίνδυνη ασθένεια. Στη Ρωσία, εξαπλώνεται παντού, ειδικά σε περιοχές όπου αναπτύσσεται η εκτροφή χοίρων.

Ψείρες και σφάλματα ύπνου

Αυτά τα παράσιτα δεν διεισδύουν στον άνθρωπο, αλλά είναι γνωστά για οδυνηρά και φαγούρα τσιμπήματα. Οι ψείρες ζουν σε τριχωτές περιοχές του σώματος, κυρίως στο κεφάλι. Η ασθένεια που προκαλούν είναι οι ψείρες συχνότερα στα παιδιά. Η απαλλαγή τους είναι σχετικά απλή: πρέπει να κόψετε τα μαλλιά σας και να ξεπλύνετε το δέρμα σας με ειδικά σαμπουάν ή σκευάσματα. Πρέπει επίσης να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα από τους συγγενείς του μολυσμένου ατόμου που ζει μαζί του.

Τα σφάλματα των κρεβατιών είναι πιο επικίνδυνα. Τα παράσιτα ζουν σε στρώματα, καναπέδες, κλινοσκεπάσματα, κουρτίνες, ρούχα, ακόμη και βιβλία. Η απαλλαγή τους είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι ψείρες και τα κορίτσια είναι επίσης επικίνδυνα επειδή μεταφέρουν σοβαρές ασθένειες - από την ευλογιά έως τη γρίπη.

Σκουλήκια της Γουινέας

Τα παράσιτα βρίσκονται στην Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Προκαλούν τη νόσο dracunculiasis. Παρά το μικρό τους μέγεθος, τα σκουλήκια είναι πολύ οδυνηρά. Το παράσιτο εισέρχεται στο σώμα του ξενιστή μέσω μολυσμένου πόσιμου νερού. Οι προνύμφες ωριμάζουν στο στομάχι και πολλαπλασιάζονται στα έντερα.

Οι ενήλικες μεταναστεύουν στην επιφάνεια του δέρματος, όπου μεγαλώνουν μέχρι ένα μέτρο. Αυτά τα σκουλήκια έχουν πλούσια ιστορία: τα ίχνη τους βρέθηκαν σε αιγυπτιακές μούμιες. Πιθανές αναφορές σε αυτές βρίσκονται ακόμη και στις Αγίες Γραφές.

Παράσιτα Plasmodium

Αυτοί οι μονοκύτταροι οργανισμοί προκαλούν την ελονοσία της επικίνδυνης νόσου. Εξαπλώνεται μέσω μολυσμένων κουνουπιών. Έως 500 εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν θύματα ελονοσίας κάθε χρόνο. Τα συμπτώματα της λοίμωξης είναι πυρετός, πονοκέφαλος, έμετος. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, αυτά τα παράσιτα οδηγούν στο θάνατο του ξενιστή, καθώς εμποδίζουν τη ροή του αίματος στα εσωτερικά όργανα.

Ανθρώπινα παράσιτα του γένους Trypanosomacruzi

Ανθρώπινα παράσιτα του γένους Trypanosomacruzi

Η αμερικανική τρυπανοσωμίαση ή η ασθένεια Chagas, προκαλείται από τριατομώδη σφάλματα που βρίσκονται σε φτωχές περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Το έντομο ονομάζεται επίσης "φιλί ζωύφιου" ή "στοργικός δολοφόνος".

Η ασθένεια μεταδίδεται μέσω δαγκωμάτων, μεταγγίσεων αίματος, μολυσμένων τροφίμων, από τη μητέρα στο έμβρυο. Τα συμπτώματα αυξάνονται σταδιακά και περιλαμβάνουν πυρετό, πρησμένους λεμφαδένες, πονοκέφαλο και, σε σοβαρές περιπτώσεις, καρδιακή ανεπάρκεια.