Φωτογραφίες σκουληκιών στο ανθρώπινο σώμα (συμπτώματα και περιγραφή)

Σκουλήκια στο ανθρώπινο σώμα

Άνθρωποι και ζώα δέχονται επίθεση από αυτά τα πλάσματα, η μόλυνση μεταδίδεται εύκολα μεταξύ τους μέσω μολυσμένων τροφίμων, νερού και βρώμικων χεριών. Οι κανόνες πρόληψης και η προσεκτική τήρηση της προσωπικής υγιεινής θα βοηθήσουν στην πρόληψη της εμφάνισης παρασίτων στο σώμα, αλλά ακόμη και αυτά τα μέτρα δεν εγγυώνται προστασία εκατό τοις εκατό. Τα ελμίνθια που κατοικούν στο ανθρώπινο σώμα μπορούν να ζουν σε διάφορα όργανα, διαφέρουν ως προς την εμφάνιση, το μέγεθος και τον βαθμό βλάβης στον άνθρωπο.

Παράσιτα στο ανθρώπινο σώμα

Πόσες καταστάσεις υπάρχουν όταν ένα άτομο πηγαίνει στο γιατρό για χρόνια και δεν μπορεί να απαλλαγεί από αλλεργίες, αντιμετωπίζει άσθμα, πίνει υπογλυκαιμικά φάρμακα και όλα είναι άχρηστα; Ο καθένας από εμάς έχει γνωστούς που έχουν ξοδέψει τεράστια ποσά για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών και δεν έχουν λάβει κανένα αποτέλεσμα.

Μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν ένας γιατρός αποδεικνύεται είτε πολύ έξυπνος είτε πολύ υπεύθυνος, κατευθύνει έναν τέτοιο ασθενή σε μια ρουτίνα ανάλυση κοπράνων και στη συνέχεια . . . Στη συνέχεια, εντοπίζονται παράσιτα στο ανθρώπινο σώμα, τα οποία προκαλούν δεκάδες ασθένειες και με τα οποία κατά τη διάρκεια της θεραπείαςκανείς δεν πολεμά αυτές τις παθολογίες.

Αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, τα σκουλήκια δεν "συνταγογραφούνται" απαραίτητα στα έντερα και μπορούν να ανιχνευθούν με μια μαζική ανάλυση των περιττωμάτων. Πολλά παράσιτα ευδοκιμούν στους πνεύμονες, την καρδιά, τους μυς, ακόμη και τον εγκέφαλο και τα μάτια.

Η γνωστή ελονοσία, η οποία κάποτε ηττήθηκε, επέστρεψε ξανά και αυτή είναι η πιο επικίνδυνη παρασιτική ασθένεια σύμφωνα με τους ειδικούς του ΠΟΥ. Η ελονοσία του Plasmodium ζει αποκλειστικά στο αίμα και δεν θα μπορεί κάθε ιατρός να αναγνωρίσει αυτήν την ασθένεια με αρκετή βεβαιότητα.

Πώς εισέρχονται τα παράσιτα στο ανθρώπινο σώμα

Εισέρχονται στο ανθρώπινο σώμα με διαφορετικούς τρόπους, τις περισσότερες φορές αυτό οφείλεται στη χρήση μολυσμένου νερού και τροφίμων.

Τα αυγά Pinworm παραμένουν βιώσιμα για έως και 6 μήνες και εισέρχονται στο σώμα μέσω παιχνιδιών, χαλιών, εσώρουχων και παστέλ. Τα αυγά Ascaris μπαίνουν μέσα μας μέσα από τα πλυμένα λαχανικά και φρούτα. Το Shish kebab ή το σπιτικό μπέικον αποτελεί εγγύηση 95% της μόλυνσης από Trichinosis.

Τα παράσιτα μπαίνουν μέσα μας με τσιμπήματα εντόμων, όταν κολυμπούν σε δεξαμενές γλυκού νερού, μέσω του αέρα, με σκόνη, που είναι ο φορέας των αυγών.

Τα αλατισμένα ψάρια, τα ψάρια σε φέτες ή το χαβιάρι είναι η αιτία της μόλυνσης της ταινίας, η οποία μπορεί να έχει μήκος έως και 12 μέτρα και μπορεί να ζήσει στο σώμα σας για έως και 25 χρόνια. Οι περιπτώσεις προσβολής από παράσιτα στα βρέφη έχουν γίνει πιο συχνές στη μήτρα. Οι σκύλοι και οι γάτες, μέσω της υγρής τους αναπνοής, μπορούν να διασκορπίσουν τα παράσιτα αυγά σε απόσταση έως 5 μέτρων.

Μπορείτε να μολυνθείτε από βρώμικα χέρια, όχι μόνο από τα δικά σας, αλλά και από πωλητές, μάγειρες, σερβιτόρους, αυγά παρασίτων που ταξιδεύουν με χρήματα και χειρολισθήρες δημόσιων συγκοινωνιών. Υψηλή συγκέντρωση παρασίτων αυγών παρατηρείται σε τρόφιμα όπως: μπέικον, καπνιστό λουκάνικο, ζαμπόν, λουκάνικα, χοιρινό οποιασδήποτε μορφής, μοσχάρι, κοτόπουλο, αρνί, ακόμη και αυγά κοτόπουλου μολύνονται πολύ συχνά με αυτά.

Οι επιδημιολόγοι σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να καταπολεμήσουν αυτήν τη μάστιγα. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, για να ελέγξετε την ελμινθίαση, καταστρέφεται 1 σφάγιο χοίρου από κάθε χίλια. Αυτό αυξάνει τις απώλειες πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά δεν μπορεί να είναι διαφορετικά.

Δεν υπάρχουν απολύτως αξιόπιστες μέθοδοι απολύμανσης του κρέατος και η συνήθης μαγειρική επεξεργασία δεν καταστρέφει τις προνύμφες. Δεν μπορείτε να εγγυηθείτε στον εαυτό σας την καθαρότητα του φαγητού σας βράζοντας ή τηγανίζοντας κρέας, ένας τεράστιος αριθμός προνυμφών παρασίτων εισέρχεται ακόμα στο σώμα σας.

Σε ποια όργανα ενός ατόμου μπορούν να ζουν παράσιτα

Τα παράσιτα σκουληκιών χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, οι οποίες αντιστοιχούν στον ιστότοπο δραστηριότητας στο σώμα του δότη:

  • κοιλότητα: σκουλήκια που ζουν σε διάφορα μέρη του γαστρεντερικού σωλήνα. Υπάρχουν περίπου 100 ποικιλίες εντερικών παρασίτων και υπάρχουν μερικές δεκάδες είδη για κάθε τμήμα του εντέρου. Το λεπτό έντερο είναι έτοιμο να δεχτεί σκουλήκι, αντιλοστομία, ευρείες ταινίες και άλλα λιγότερο κοινά "αδέλφια". Το λεπτό έντερο "μοιράζεται τον χώρο διαβίωσης" με σκουλήκια, νάνο ταινία και άλλα. Η ιατρική βιβλιογραφία περιγράφει περιπτώσεις όπου ένα άτομο μολύνθηκε ταυτόχρονα με διάφορους τύπους παρασίτων.
  • ιστός:σκουλήκια εντοπισμένα σε όργανα, ιστούς και ακόμη και στο αίμα. Η σύγχρονη ιατρική αντιμετωπίζει επιτυχώς την παραγονιμίαση (πνεύμονες), την κυστικέρκωση (εγκέφαλος), την εχινοκοκκίαση (ήπαρ) και τη φιλαρίαση (λεμφικά αγγεία). Ορισμένες προνύμφες σκουληκιών κινούνται μέσω του σώματος μέσω του κυκλοφορικού συστήματος και συνδέονται τυχαία σε οποιοδήποτε όργανο. Εάν εισαχθούν πολλαπλά αυγά, ολόκληρο το σώμα μπορεί να μολυνθεί.
Σκουλήκια

Pinworms - πώς φαίνονται στο ανθρώπινο σώμα (Φωτογραφία σκουληκιών)

Pinwormsείναι ένα από τα πιο συνηθισμένα ανθρώπινα παράσιτα, τα οποία είναι σκουλήκια (νηματώδης). Οι μολύνσεις από καρκίνο είναι πιο συχνές σε παιδιά, αλλά και σε ενήλικες.

Το Pinworm είναι ένα λευκό, μικρό και στρογγυλό παράσιτο. Άτομα μιας γυναίκας έχουν διαστάσεις: 8-13 mm σε μήκος, 0, 5 mm σε πάχος, επιμήκη σχήμα και ευθεία ουρά, με αιχμηρές άκρες.

Αυτή η δυνατότητα της ουράς του θηλυκού παρασίτου εξηγεί το όνομά της - "pinworm", από τη λέξη "αιχμηρή". Το αρσενικό είναι πολύ μικρότερο: το μήκος του είναι 2-5 mm, το πάχος του είναι 0, 2 mm, η ουρά είναι καμπύλη, σε αντίθεση με το θηλυκό pinworm.

Η προσβολή από τον άνθρωπο με σκουλήκια ονομάζεται εντεροβίαση και εμφανίζεται κυρίως όταν δεν τηρούνται οι κανόνες προσωπικής υγιεινής (ανεπαρκές πλύσιμο των χεριών). Κυρίως, οι καρφίτσες ζουν στο λεπτό έντερο και στο άνω μέρος του παχέος εντέρου, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν επίσης να μεταναστεύσουν σε άλλα όργανα και συστήματα οργάνων.

Ο κνησμός στην πρωκτική περιοχή είναι ένα σημάδι μυρμηγκιά

Ένα θηλυκό ελμίνθιο, αφού εισήλθε στο ανθρώπινο σώμα μέσω της στοματικής οδού, και ζευγαρώθηκε με έναν άνδρα εκπρόσωπο ενός νηματώδους, μεταναστεύει στο παχύ έντερο, όπου λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για ζωτική δραστηριότητα και ωρίμανση των αυγών από υπολείμματα τροφίμων που δεν έχουν πέσει.

Μετά από 4 εβδομάδες, το θηλυκό pinworm αρχίζει να μεταναστεύει στο ορθό με ρυθμό 12 cm ανά ώρα, σέρνεται έξω από τον πρωκτό και γεννά περίπου 5000-15000 αυγά στην περινιακή περιοχή, τα οποία μετά από 4-6 ώρες ωριμάζουν πλήρως και είναι έτοιμα για περαιτέρω κύκλο ζωής. . .

Αυτή η διαδικασία μπορεί να συνοδεύεται από κνησμό, το οποίο ωθεί το μολυσμένο άτομο να γρατσουνίσει τον πρωκτό και συνεπώς συμβάλλει στην περαιτέρω εξάπλωση των παρασίτων που εισέρχονται στα τρόφιμα από κάτω από τα νύχια στα χέρια άλλων ανθρώπων (ειδικά για παιδιά που βρίσκονται σε πολύ στενή επαφή μεταξύ τουςκαι δεν τηρούμε πάντα τους κανόνες προσωπικής υγιεινής).

Η λοίμωξη από σκουλήκι εμφανίζεται από άτομο σε άτομο, μέσω της σκόνης με τα αυγά του παρασίτου, αντικειμένων που άγγιξε ο ασθενής. Τα αυγά pinworm μπορούν επίσης να μεταφερθούν στα τρόφιμα από κατσαρίδες και μύγες.

Επίσης, τα αυγά παραμένουν σε λευκά είδη, ρούχα, κρεβάτι, γεγονός που εξηγεί την ταχεία διάδοσή τους. Λόγω του γεγονότος ότι ο κύκλος ζωής του σκουληκιού είναι πολύ φευγαλέος και η μόλυνση εμφανίζεται από άτομο σε άτομο, είναι αρκετά δύσκολο να απαλλαγούμε από παράσιτα, καθώς εκτός από τη λήψη ανθελμινθικών φαρμάκων, τα προσωπικά αντικείμενα του ασθενούς πρέπει να υποβληθούν σε επεξεργασία και η απομόνωσή του από άλλους φορείς του νηματώδους.

Ασκάρι

Ascaris - πώς φαίνονται στο ανθρώπινο σώμα (Φωτογραφία σκουληκιών)

Το Ascarisείναι ένα μεγάλο παράσιτο σε σχήμα ατράκτου με κόκκινο-κίτρινο χρώμα, που φτάνει τα 40 cm (θηλυκά) και 15-25 cm (αρσενικά) στην ενηλικίωση. Χωρίς βεντούζες ή άλλες συσκευές στερέωσης, ο σκουλήκι μπορεί να κινείται ανεξάρτητα προς τις μάζες των τροφίμων. Τα αυγά που παράγονται από το θηλυκό παράσιτο απεκκρίνονται στα κόπρανα.

Η μόλυνση με ασκορίαση συμβαίνει όταν τα ώριμα αυγά καταπίνονται με νερό ή άπλυτα λαχανικά και φρούτα που έχουν σωματίδια εδάφους. Αφού τα αυγά εισέλθουν στα έντερα, προέρχονται ώριμες προνύμφες από αυτά.

Στη συνέχεια, διεισδύοντας στο εντερικό τοίχωμα, φτάνουν στην καρδιά μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και από εκεί εισέρχονται στους πνεύμονες. Μέσω των πνευμονικών κυψελίδων, η προνύμφη του σκουλήκι μέσω της αναπνευστικής οδού εισέρχεται ξανά στη στοματική κοιλότητα.

Στην εντερική φάση της ύπαρξής τους, οι σκουλήκια, προικισμένοι με την ικανότητα σπειροειδών κινήσεων, μπορούν να διεισδύσουν ακόμη και στα στενότερα ανοίγματα. Αυτό το χαρακτηριστικό του παρασίτου οδηγεί συχνά στην εμφάνιση μάλλον σοβαρών επιπλοκών (αποφρακτικός ίκτερος ή παγκρεατίτιδα)

Μετά την κατάποση, το παράσιτο φτάνει στο λεπτό έντερο όπου εξελίσσεται σε ενήλικα. Το σκουλήκι ζει για 12 μήνες, στη συνέχεια πεθαίνει και απεκκρίνεται μαζί με τα κόπρανα. Στο έντερο ενός ξενιστή, τόσο ένα όσο και εκατοντάδες άτομα μπορούν να ζήσουν.

Τα αλλεργιογόνα που εκκρίνονται από ασκάρι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Μεγάλος αριθμός ενηλίκων μπορεί να προκαλέσει εντερική απόφραξη, και σκουλήκια που εισέρχονται στην αναπνευστική οδό μερικές φορές προκαλούν ασφυξία.

Ένα παιδί με υποψία ελμινθικής εισβολής στο ραντεβού του γιατρού

Vlasoglava - πώς φαίνονται στο ανθρώπινο σώμα

Vlasoglavaβρίσκονται πιο συχνά στις νότιες περιοχές, καθώς τα αυγά αυτού του σκουληκιού λατρεύουν τη ζεστασιά. Οι περισσότερες λοιμώξεις εμφανίζονται σε αγροτικές περιοχές. Τα αυγά Whipworm ζουν στο έδαφος.

Η εισβολή συμβαίνει μέσω χεριών, μολυσμένων σωματιδίων εδάφους, κακώς πλυμένων λαχανικών και φρούτωνΩς αποτέλεσμα της μόλυνσης, εμφανίζεται μια ασθένεια - τριχοκεφαλία. Το Vlasoglav είναι ένα παράσιτο στα έντερα. Αυτό το σκουλήκι προκαλεί αναιμία, καθώς τρέφεται με ανθρώπινο αίμα και σοβαρό κοιλιακό άλγος.

Για τη διάγνωση της τριχοκεφαλίωσης, το ορθό και το σιγμοειδές κόλον εξετάζονται με ειδική συσκευή (σιγμοειδοσκόπηση). Έτσι, ανιχνεύονται συσσωρεύσεις παρασίτων στο έντερο. Η θεραπεία της εισβολής είναι μακροχρόνια, καθώς τα αυγά του μαστιγίου προστατεύονται από μια πυκνή μεμβράνη.

Τα αυγά του παρασίτου απεκκρίνονται στα κόπρανα, αλλά είναι πολύ μικρά και δεν μπορούν πάντα να φανούν ακόμη και κάτω από μικροσκόπιο. Μόνο με πολύ ισχυρή εισβολή είναι δυνατή η ανίχνευση αυγών στην ανάλυση των περιττωμάτων. Έχουν σχήμα βαρελιού και έχουν καφέ-κίτρινο χρώμα.

Υπάρχουν τρύπες στις 2 πλευρές του αυγού. Πώς μοιάζουν τα σκουλήκια στα κόπρανα; Είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν ζωντανοί στα κόπρανα, καθώς τα μαστίγια δεν μπορούν να ζήσουν πολύ έξω από το ανθρώπινο σώμα. Μόνο με ανθελμινθική θεραπεία μπορεί να παρατηρηθεί στα κόπρανα των νεκρών λευκών σκουληκιών.

Ηπατική αναταραχή - πώς φαίνεται στο ανθρώπινο σώμα

Το παράσιτο που προκαλεί opisthorchiasis είναι ένα επίπεδο σκουλήκι μήκους 7-20 mm.

Στην οξεία φάση της ελμινθίαση, ο ασθενής έχει πόνο στην άνω κοιλιακή χώρα, αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος, αναπτύσσεται ναυτία, μυϊκοί πόνοι, διάρροια και δερματικά εξανθήματα. Οι προνύμφες του παρασίτου αρχίζουν να αναπτύσσονται αφού τα αυγά εισέλθουν σε γλυκό νερό (από τα σαλιγκάρια που τα έχουν καταπιεί). Στη συνέχεια, διεισδύουν στο σώμα των ψαριών (κυπρίνος, κυπρίνος, τσιπούρα, κατσαρίδα).

Η λοίμωξη από τον άνθρωπο εμφανίζεται όταν τρώτε μολυσμένο κρέας ψαριού που δεν έχει υποστεί επαρκή θερμική επεξεργασία. Η προνύμφη του συκωτιού από το λεπτό έντερο διεισδύει στους χολικούς αγωγούς και στη χοληδόχο κύστη, στερεώνοντας εκεί με τη βοήθεια δύο βεντούζων.

Η χρόνια πορεία της opisthorchiasis εκδηλώνεται με συμπτώματα ηπατίτιδας, φλεγμονή των χολικών αγωγών, χολοκυστίτιδα, διαταραχές στο πεπτικό σύστημα, νευρικές διαταραχές, αδυναμία και αυξημένη κόπωση. Το παράσιτο οδηγεί στην ανάπτυξη μη αναστρέψιμων αλλαγών και ακόμη και μετά την απέλαση του, ο ασθενής δεν υφίσταται χρόνιες φλεγμονώδεις διαδικασίες και λειτουργικές διαταραχές.

Trichinella

Trichinella - πώς φαίνεται στο ανθρώπινο σώμα (Φωτογραφία σκουληκιών)

Ο αιτιολογικός παράγοντας της τριχίνωσης είναι ένα μικρό στρογγυλό ελμίνθιο μήκους 2-5 mm. Η μόλυνση συμβαίνει όταν τρώτε άσχημα ψητό κρέας (χοιρινό, αρκούδα, αγριογούρουνο). Διεισδύοντας στα έντερα, η προνύμφη του παρασίτου ωριμάζει στην κατάσταση ενός σεξουαλικά ώριμου ατόμου σε 3-4 ημέρες.

Το σκουλήκι διαρκεί 40 ημέρες, μετά το οποίο το παράσιτο πεθαίνει. Με το τρύπημα του εντερικού τοιχώματος, οι προνύμφες εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και μεταφέρονται σε όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος, κατακάθοντας στους μυς. Σε αυτήν την περίπτωση, οι αναπνευστικοί μύες και οι μύες του προσώπου, καθώς και οι μύες καμπής των άκρων, επηρεάζονται συχνότερα.

Τις πρώτες ημέρες μετά την εισβολή, οι ασθενείς παραπονιούνται για κοιλιακό άλγος.

Στη συνέχεια, μετά από περίπου 2 εβδομάδες, η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται στους 39-40 C, φαγούρα εμφανίζονται στο δέρμα, αναπτύσσονται μυϊκοί πόνοι και το πρόσωπο διογκώνεται.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σε περίπτωση μαζικής λοίμωξης, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος θανάτου. Μετά από περίπου ένα μήνα, αναρρώνει. Το παράσιτο εγκλείεται σε σπειροειδή μορφή, μετά την οποία πεθαίνει μέσα σε δύο χρόνια.

Ευρεία κορδέλα

Ευρεία κορδέλα - πώς μοιάζει στο ανθρώπινο σώμα

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ελμίνθια, μήκους 10-20 μέτρων. Η ασθένεια που προκαλείται από αυτό το παράσιτο ονομάζεται διφυλοβοθριασία. Ο αναπτυξιακός κύκλος του σκουληκιού ξεκινά με ψάρια γλυκού νερού ή καρκινοειδή.

Φτάνοντας στο λεπτό έντερο, το παράσιτο προσκολλάται στον τοίχο του και μεγαλώνει σε ένα σεξουαλικά ώριμο άτομο εντός 20-25 ημερών.

Η προνύμφη εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα, το οποίο είναι ο τελικός ιδιοκτήτης της ευρείας ταινίας, μαζί με τα αυγά ή τα μολυσμένα φιλέτα ψαριών.

Η διφυλλοβοθρίαση εμφανίζεται στο πλαίσιο διαταραχών του πεπτικού συστήματος και της αναιμίας ανεπάρκειας Β12.

Echinococcus - πώς φαίνεται στο ανθρώπινο σώμα

Για αυτό το παράσιτο, ένα άτομο είναι ένας ενδιάμεσος ξενιστής. Το σκουλήκι παρασιτίζει το ανθρώπινο σώμα με τη μορφή των Φινλανδών. Ο τελικός ιδιοκτήτης του εχινόκοκκου είναι λύκος, σκύλος ή γάτα.

Η μόλυνση εμφανίζεται διατροφικά μέσω επαφής με ζώα και με περιβαλλοντικά αντικείμενα που έχουν σπαρθεί με αυγά Echinococcus. Αφού εισέλθουν στα έντερα, αναπτύσσονται από αυτά τα οσκόσφαιρα (έξι γάντζες). Από τα έντερα, εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και μεταφέρονται σε όλο το σώμα.

Οι αγαπημένες παρασιτικές τοποθεσίες του σκουλήκι είναι το ήπαρ και οι πνεύμονες. Εγκαθιστώντας αυτά τα όργανα, η προνύμφη μετατρέπεται σε φινλανδική (εχινοκοκκική κύστη), η οποία, σταδιακά αυξάνεται σε μέγεθος, αρχίζει να καταστρέφει τους κοντινούς ιστούς.

Η εχινοκοκκίαση συχνά εκλαμβάνεται ως όγκος καλοήθους ή κακοήθους προέλευσης κατά τη διάγνωση. Εκτός από το μηχανικό στρες (συμπίεση οργάνων και αιμοφόρων αγγείων), μερικές φορές εμφανίζεται ρήξη της εχινοκοκκικής κύστης. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει τοξικό σοκ ή σχηματισμό πολλαπλών νέων κύστεων.

Κυψέλη

Κυψέλη - πώς φαίνεται στο ανθρώπινο σώμα

Αυτό το παράσιτο, που θεωρείται τύπος εχινόκοκκου, είναι η αιτία μίας από τις πιο επικίνδυνες ελμινθάσες (κυψελιδώδης), η οποία είναι παρόμοια με τη σοβαρότητα της κίρρωσης και του καρκίνου του ήπατος. Η μόλυνση συμβαίνει όταν τα οσκόσφαιρα (αυγά με ώριμες προνύμφες) εισέρχονται στο έντερο.

Αυτό το παράσιτο, που θεωρείται τύπος εχινόκοκκου, είναι η αιτία μιας από τις πιο επικίνδυνες ελμινθίαση (κυψέλη)

Εκεί το έμβρυο αναδύεται από το αυγό και, διεισδύοντας στα εντερικά τοιχώματα, εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, με τη ροή του αίματος, το παράσιτο εξαπλώνεται σε όλους τους ιστούς και τα όργανα του σώματος (συχνότερα εντοπίζεται στο ήπαρ). Εκεί ξεκινά το κύριο στάδιο της ανάπτυξης στις προνύμφες (σχηματίζεται φυσαλίδα πολλαπλών θαλάμων, σχηματίζεται λαυροκύστη).

Κάθε θάλαμος περιέχει την εμβρυϊκή κεφαλή του παρασίτου, η οποία συνεχίζει να αναπτύσσεται σταδιακά. Οι Laurocysts είναι πολύ επιθετικοί σχηματισμοί που αναπτύσσονται συνεχώς λόγω των διογκωμένων φυσαλίδων και έχουν επίσης την ικανότητα να αναπτύσσονται στο ήπαρ, όπως καρκινικές μεταστάσεις.

Οι παρακείμενοι ιστοί υφίστανται νεκρωτικές αλλαγές λόγω διαταραχής των αιμοφόρων αγγείων. Απλώνεται σε κοντινές δομές, ο κυψέλης σχηματίζει ινώδεις κόμβους με συμπερίληψη κυψελών πολυμερούς. Αυτή η πάθηση μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια και συνεπώς απαιτεί υποχρεωτική χειρουργική επέμβαση.

Σχιστόσωμα

Σχιστόσωμα - πώς μοιάζει στο ανθρώπινο σώμα

Το σχιστόσωμα - το fluke του αίματος, ανήκει στην κατηγορία των τριματοειδών, ανάλογα με το είδος, προκαλεί διάφορες σχιστοσωμίες. Πρόκειται για ένα επίπεδο διοισικό ελμίνθιο, μήκους 4-20 mm και πλάτους 0, 25 mm. Το σώμα του σχιστόσωμου είναι εφοδιασμένο με 2 απορροφητικά - στοματικά και κοιλιακά, που βρίσκονται το ένα κοντά στο άλλο. Τα θηλυκά σχιστόσωμα είναι μακρύτερα και λεπτότερα από τα αρσενικά. Υπάρχει ένα διαμήκες αυλάκι στο σώμα του άνδρα, με τη βοήθεια του κρατά το θηλυκό. Τα αυγά τους έχουν διάμετρο 0, 1 mm, ωοειδές σχήμα, στην επιφάνεια ενός από τους πόλους υπάρχει μια μεγάλη ακίδα.

Ανθρώπινα σκουλήκια σχιστοσωμάτων επιλέγουν άτομα στο ρόλο του τελικού ξενιστή, στο σώμα τους παρασιτίζουν στις μικρές φλέβες του παχέος εντέρου, στην κοιλιακή κοιλότητα, στη μήτρα, στην ουροδόχο κύστη. Τα σκουλήκια τρέφονται με αίμα, απορροφούν εν μέρει θρεπτικά συστατικά μέσω της επιδερμίδας. Τα σχιστόσωμα αυγά μεταφέρονται στο έντερο και στην ουροδόχο κύστη, όπου ωριμάζουν και απεκκρίνονται μαζί με περιττώματα ή ούρα. Στα νερά γλυκού νερού, μια προνύμφη αναδύεται από τα αυγά - miracidium, ο ενδιάμεσος ξενιστής της είναι μαλάκια. Στο σώμα του μαλακίου, το metacercariae αναπτύσσεται σε cercariae σε 4-8 εβδομάδες.

Χειροποίητη ταινία

Χειρουργική ταινία - πώς φαίνεται στο ανθρώπινο σώμα

Η ταινία από χοιρινό κρέας, όπως μια ταινία ταινιών βοοειδών, έχει 4 απορροφητήρες στο σώμα της, αλλά εκτός από αυτό, το σώμα του ελμινθίου είναι επίσης εξοπλισμένο με ένα διπλό χείλος αγκιστριών. Η στροβίλα φτάνει τα δύο έως τρία μέτρα. Το χοιρινό ταινία έχει μια ωοθήκη τριών λοβών, σε κάθε πλευρά της μήτρας έχει 7 έως 12 κλαδιά. Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτού του ελμίνθου είναι η ικανότητα των τμημάτων να σέρνονται έξω από τον πρωκτό. Αφού βγείτε έξω, το κέλυφος τους στεγνώνει και σκάει, έτσι τα αυγά ελμινθών εισέρχονται στο εξωτερικό περιβάλλον. Ο ενδιάμεσος ιδιοκτήτης της ταινίας μπορεί να είναι χοίροι και άνθρωποι.

Ο κύριος ξενιστής είναι ένας άνθρωπος. Τα εντερικά παράσιτα στον άνθρωπο περιλαμβάνουν το χοιρινό φιλμ, το ελμίνθιο βρίσκεται στα έντερα του ασθενούς, όπου γεννά τα αυγά του. Η μόλυνση εμφανίζεται όταν τρώτε διεισδυτικό κρέας.

Με ποιον γιατρό πρέπει να επικοινωνήσω εάν μολυνθώ με σκουλήκια

Εάν υπάρχει υποψία μόλυνσης με σκουλήκια, είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό μολυσματικής νόσου, τον ελμινθολόγοΠαιδί στη δεξίωση του ελμινθολόγουή έναν παρασιτολόγο. Ένας ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες μπορεί να επικοινωνήσει για λοίμωξη με τυχόν παρασιτικά σκουλήκια ή πρωτόζωα.

Ένας ελμινθολόγος μπορεί να επικοινωνήσει μόνο εάν υπάρχει υποψία μόλυνσης με παρασιτικά σκουλήκια (πνευμονοσκώληκες, σκουλήκια, μαστίγιο, οπίσθια κλπ. ).

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με έναν παρασιτολόγο σε περιπτώσεις όπου υπάρχει υποψία μόλυνσης με πρωτόζωα - λάμπλια, τοξόπλασμα και αμοιβάδα.

Επιπλέον, εάν το παράσιτο εντοπίζεται όχι στον αυλό του εντέρου ή στο στομάχι, αλλά σε άλλα όργανα (για παράδειγμα, πνεύμονες, ήπαρ), τότε μπορείτε να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό που ασχολείται με τη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών αυτού του οργάνου. Δηλαδή, για παράδειγμα, με την οπιστορίαση, μπορείτε επίσης να συμβουλευτείτε έναν γαστρεντερολόγο ή έναν ηπατολόγο και με την εχινοκοκκίαση - έναν πνευμονολόγο.