Ποια παράσιτα μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες στον άνθρωπο

τι παράσιτα στο σώμα μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες

Οι αλλεργίες είναι συχνές σε πολλούς ανθρώπους. Οι προκλητικοί παράγοντες μπορεί να είναι διάφοροι λόγοι, για παράδειγμα, η ανθοφορία ορισμένων φυτών, τροφίμων, κουνουπιών, μελισσών και άλλων δαγκωμάτων εντόμων, καθώς και μαλλιών ζώων και ακόμη και συνηθισμένης σκόνης.

Επίσης, μία από τις συχνές αιτίες εξανθημάτων, κνησμού και ερεθισμού των βλεννογόνων μπορεί να είναι παράσιτα. Τα σκουλήκια μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη σε ένα άτομο, προκαλώντας πολλές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης αλλεργικής αντίδρασης. Στη συνέχεια, θα μάθουμε τι είδους παράσιτα προκαλούν αλλεργίες, καθώς και τα κύρια σημεία και τη θεραπεία αυτής της ασθένειας.

Τύποι παρασίτων που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση

Συχνά διάφορες παρασιτικές μορφές ζωής διεισδύουν στο ανθρώπινο σώμα, οι οποίες εγκαθίστανται σε αυτό και μπορούν να ζήσουν πλήρως, δηλητηριάζοντας τα εσωτερικά συστήματα και τα όργανα με τα προϊόντα της ζωτικής τους δραστηριότητας. Αλλά δεν μπορούν όλα τα σκουλήκια να προκαλέσουν αλλεργίες. Αυτή η ασθένεια μπορεί να προκληθεί από μερικούς από αυτούς:

 • λάμπλια και πρωτόζωα;
 • σκουλήκια, τοξοκάρες, εχινόκοκκοι, που ανήκουν στην ομάδα των ελμινθών.

Η λοίμωξη Giardia μπορεί να προκαλέσει ατοπική δερματίτιδα, νευροδερματίτιδα και έκζεμα. Λόγω της αφόρητης φαγούρας, οι ασθενείς μπορούν ακόμη και να αναπτύξουν σοβαρή ψυχική ασθένεια. Διαταραχές του πεπτικού συστήματος και διαταραχές των κοπράνων εμφανίζονται επίσης. Λόγω της ζωτικής δραστηριότητας των παρασίτων, η δηλητηρίαση συμβαίνει με τα προϊόντα αποσύνθεσης που προκαλούν την εμφάνιση σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης.

Συμπτώματα προσβολής από σκουλήκια

Μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί η παρουσία παρασίτων στο σώμα, ακόμη και με τη βοήθεια εργαστηριακών εξετάσεων. Συστατικά στο ανθρώπινο αίμα όπως τα ηωσινόφιλα μπορούν να επιβεβαιώσουν την παρουσία σκουληκιών. Όταν η ανάλυση δίνει θετικά αποτελέσματα, οι ειδικοί συνταγογραφούν πρόσθετες μελέτες για τα περιττώματα του ασθενούς για αυγά σκουληκιών.

Σημαντικό!Τις περισσότερες φορές, τα πρώτα συμπτώματα των εισβολέων στο σώμα εμφανίζονται στο στάδιο όταν τα παράσιτα προκαλούν σοβαρή βλάβη σε ένα άτομο.

Τα κύρια σημεία της νόσου περιλαμβάνουν τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

συμπτώματα της παρουσίας παρασίτων στο σώμα
 • απότομες διακυμάνσεις στο βάρος. Επιπλέον, αυτό μπορεί να είναι όχι μόνο απώλεια σωματικού βάρους, αλλά και σημαντική αύξηση του.
 • συχνές κεφαλαλγίες που εξαφανίζονται μόνες τους ή μετά τη λήψη φαρμάκων.
 • κακή αναπνοή;
 • διαταραχές κοπράνων, δυσκοιλιότητα, που μπορεί να ακολουθηθεί από διάρροια και αντίστροφα.
 • κοιλιακό άλγος;
 • πόνος στις αρθρώσεις.

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί να περιλαμβάνουν ευερεθιστότητα, νευρικότητα, κακό ύπνο, αίσθημα κόπωσης και χρόνια κόπωση. Συχνά, ως αποτέλεσμα του πολλαπλασιασμού των σκουληκιών, διαταράσσεται η εντερική διαπερατότητα. Αυτό συνοδεύεται από την είσοδο μη αφομοιωμένων σωματιδίων τροφίμων στην κυκλοφορία του αίματος, η οποία οδηγεί επίσης σε σοβαρές αλλεργικές εκδηλώσεις.

Πώς επηρεάζουν την ασυλία

Η ανοσοανεπάρκεια αναπτύσσεται αρκετά γρήγορα σε άτομα που έχουν προσβληθεί από παράσιτα. Τα σκουλήκια έχουν αρνητική επίδραση στην εργασία όλων των εσωτερικών οργάνων, επηρεάζοντάς τα με τα προϊόντα της ζωτικής τους δραστηριότητας. Ως αποτέλεσμα της μείωσης της ανοσίας, το σώμα δεν είναι σε θέση να καταπολεμήσει τις παρασιτικές μορφές ζωής και τα σκουλήκια πολλαπλασιάζονται σε αυτό χωρίς εμπόδια, για παράδειγμα, τα παιδιά που συχνά είναι άρρωστα πρέπει να υποβάλλονται σε δοκιμές για καρκίνο, επειδή τακτικά κρυολογήματα μπορεί να υποδηλώνουν λοίμωξη μαζί τους. Οι γονείς ξοδεύουν πολλά χρήματα και χρόνο για να απαλλαγούν από τα κρυολογήματα, ούτε καν υποψιάζονται ότι άλλοι λόγοι μπορούν να προκαλέσουν ασθένεια.

Σημαντικό!Η θεραπεία πρέπει να ξεκινήσει με επίσκεψη στην κλινική. Μόνο ένας έμπειρος ειδικός θα είναι σε θέση να διαγνώσει και να συνταγογραφήσει μια θεραπεία με στόχο την εξάλειψη των παρασίτων.

Τύποι παρασίτων-αλλεργιογόνων

Εκτός από τις λοιμώξεις από ελμίνθους, μορφές ζωής όπως βακτήρια, ιοί και μύκητες μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλεργίες στον άνθρωπο. Ξεχωριστά, θα πρέπει να σημειωθούν τέτοιοι τύποι σκουληκιών όπως σκουλήκια, τριχινέλλα και εχινόκοκκος. Τα Helminths και τα giardia είναι τα πιο επικίνδυνα.

Στην ιατρική πρακτική, τα αλλεργιογόνα που σχετίζονται με παρασιτικά είδη χωρίζονται συνήθως σε δύο ομάδες:

 1. Εξωγενές- επηρεάζουν το σώμα λόγω της δράσης των απορριμμάτων των σκουληκιών, προκαλώντας έτσι ισχυρή αλλεργική αντίδραση.
 2. Ενδογενές- δηλητηρίαση ανθρώπινων οργάνων και συστημάτων με προϊόντα αποσύνθεσης αποθανόντων ατόμων.

Πορεία της νόσου και χαρακτηριστικά της εκδήλωσης συμπτωμάτων

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα αλλεργίας είναι σοβαρός κνησμός και εξανθήματα που μπορούν να εξαπλωθούν σε όλο το σώμα. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να εξαρτάται από το πόσα παράσιτα είναι στο σώμα και από την ένταση της βλάβης στα εσωτερικά όργανα ενός ατόμου. Μια εκδήλωση όπως κνίδωση, οίδημα και αίσθημα σοβαρού κνησμού μπορεί να προκληθεί από εντερικά σκουλήκια.

Σημαντικό!Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η ταχεία απώλεια βάρους και η υπερβολική λεπτότητα ενός ατόμου είναι ένα σίγουρο σημάδι μόλυνσης με σκουλήκια. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Μερικές φορές ένα σύμπτωμα σκουληκιών είναι ένα σύνολο επιπλέον κιλών.

πώς να αναγνωρίσετε την παρουσία παρασίτων στο σώμα

Μαζί με αλλεργικές εκδηλώσεις, παρατηρούνται πονοκέφαλοι και αίσθημα χρόνιας κόπωσης. Χωρίς προφανή λόγο, μπορεί να αναπτυχθούν βήχα και υγρά μάτια.

Συχνά, οι ασθενείς αναπτύσσουν βρογχικό άσθμα, το οποίο προκαλεί βρογχόσπασμο.

Η μόλυνση με giardiasis χωρίζεται σε οξείες και χρόνιες μορφές.

Οξεία μορφή

Η ασθένεια αναπτύσσεται γρήγορα, ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία και την κατάσταση του ασθενούς.

Τα κύρια συμπτώματα είναι τα ακόλουθα:

 • σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας.
 • ναυτία και επαναλαμβανόμενος έμετος.
 • σοβαρός πόνος στην κοιλιά, κοπή και μαχαίρωμα.
 • διαταραχές του πεπτικού συστήματος και των κοπράνων;
 • εξάνθημα στο σώμα μιας κόκκινης ή ροζ απόχρωσης, που συνοδεύεται από κνησμό και πόνο.

Με τη σωστή διάγνωση και θεραπεία, η οξεία μορφή της νόσου εξαφανίζεται σε περίπου 7 ημέρες και ο ασθενής αναρρώνει.

Χρόνια μορφή

Συνήθως διαρκεί μια μεγάλη περίοδος, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από αρκετές εβδομάδες έως αρκετούς μήνες.

Τα συμπτώματα της νόσου είναι παρόμοια και εκδηλώνονται ως εξής:

 • ερυθρότητα και απολέπιση του δέρματος.
 • κράμπες στην κοιλιά;
 • πεπτικές διαταραχές;
 • έλλειψη όρεξης.
 • πικρή γεύση στο στόμα και ξηρά βλεννογόνο.

Η ψυχοσωματική κατάσταση του ασθενούς συνοδεύεται από διαταραχές ύπνου και ανησυχίες. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί απάθεια και νευρικότητα.

Σημαντικό!Το Giardia δεν αποτελεί απειλή για την ανθρώπινη ζωή, αλλά οι επιπλοκές που μπορούν να προκαλέσουν μπορούν να προκαλέσουν σημαντική βλάβη.

Μέθοδοι θεραπείας με παράσιτα

Η θεραπεία με παράσιτα ξεκινά πάντα με τη διάγνωση της νόσου. Εκτός από τις εργαστηριακές εξετάσεις αίματος και περιττωμάτων, συχνά χορηγείται υπέρηχος. Αυτό γίνεται για να προσδιοριστεί η παρουσία παρασίτων στα εσωτερικά όργανα. Ένα διευρυμένο ήπαρ και σπλήνα δείχνει σχεδόν πάντα την παρουσία εισβολέων στο σώμα. Επίσης, ένα σημάδι όπως η αλλαγή στο χρώμα της ίριδας των ματιών μπορεί να υποδηλώνει λοίμωξη. Αυτή η απόκλιση μπορεί να σηματοδοτήσει τοξικές βλάβες στο σώμα. Μετά τη διάγνωση, ο γιατρός συνταγογραφεί θεραπεία.

Σημαντικό!Μόνο ένας γιατρός πρέπει να επιλέξει φάρμακα. Η αυτοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην ανθρώπινη υγεία, καθώς τα φάρμακα αυτής της ομάδας είναι πολύ τοξικά.

Φάρμακα

φάρμακα για σκουλήκια σε ανθρώπους

Στη σύγχρονη ιατρική πρακτική, τα φάρμακα χρησιμοποιούνται ευρέως που δρουν άμεσα στα παράσιτα και είναι σε θέση να απαλλάξουν ένα άτομο από ελμινθικές εισβολές σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα.

Η θεραπεία είναι πολύ απλή. Για να γίνει αυτό, ο ασθενής πρέπει να πάρει τη δόση του φαρμάκου που έχει συνταγογραφηθεί από τον γιατρό και μετά από 10-12 ώρες να κάνει ένα κλύσμα καθαρισμού ή να πιει καθαρτικό. Δεδομένου ότι τα περισσότερα φάρμακα μπορούν να σκοτώσουν μόνο ζωντανά παράσιτα χωρίς να επηρεάσουν τα αυγά τους, η θεραπεία επαναλαμβάνεται μετά από 2 εβδομάδες.

Οι αντενδείξεις είναι παιδική ηλικία, εγκυμοσύνη, θηλασμός. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εκτός από τους αρνητικούς μικροοργανισμούς, τα φάρμακα σκοτώνουν επίσης βακτήρια που είναι απαραίτητα για την ανθρώπινη ζωή και την πέψη.

Χρησιμοποιώντας λαϊκές θεραπείες

Εναλλακτικές θεραπείες χρησιμοποιούνται επίσης ευρέως.

Ας δούμε μερικές δημοφιλείς συνταγές:

 1. Σκόρδο και κρεμμύδι.Αυτά τα προϊόντα είναι ικανά να επηρεάσουν αρνητικά τα παράσιτα. Τόσο η στοματική χορήγηση όσο και τα κλύσματα χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των εντέρων. Ωστόσο, μην ξεχνάτε τον κίνδυνο πρόκλησης εγκαύματος στον βλεννογόνο.
 2. Σπόροι κολοκύθας.Μια παλιά μέθοδος που δεν είναι λιγότερο δημοφιλής σήμερα. Οι σπόροι αυτού του λαχανικού περιέχουν έναν αριθμό συστατικών που δεν είναι ανεκτά από τα παράσιτα. Για ενήλικες, η δόση του φαρμάκου είναι 500 g σπόρων και πρέπει να καταναλώνεται μαζί με τα δέρματα. Αυτό γίνεται μερικές ώρες πριν από τα γεύματα και το ίδιο ποσό μετά.
 3. Φύλλα καρυδιάς.300 g πράσινων φύλλων ενός δέντρου χύνονται με ένα λίτρο νερό και τίθενται στη φωτιά. Αφού βράσει το προϊόν, σιγοβράζει στη σόμπα για άλλα 20-30 λεπτά. Πάρτε μισό ποτήρι του φαρμάκου την ημέρα, το πρωί και το βράδυ για 7 ημέρες.

Πρόληψη σκουληκιών

Και, φυσικά, είναι επίσης σημαντική η πρόληψη της νόσου με την τήρηση απλών κανόνων.

Αυτά τα συμβάντα περιλαμβάνουν:

πρόληψη της εμφάνισης σκουληκιών στο σώμα
 • περιορισμός επαφής με ζώα.
 • να μην τρώτε κακώς μαγειρεμένα ψάρια και κρέας.
 • αποφύγετε το κολύμπι σε μολυσμένα νερά.
 • πλύνετε καλά τα χέρια πριν φάτε.
 • Παρέχετε προφυλακτική θεραπεία για κατοικίδια κάθε 6 μήνες.

Η προσοχή στην υγεία σας και η λήψη προληπτικών μέτρων θα σας βοηθήσει να αποφύγετε μόλυνση και επιπλοκές, όπως αλλεργικές αντιδράσεις και άλλες εκδηλώσεις.